Υπάρχουν πολλά πλάσματα στην Εύβοια! Άλλα είναι σπάνιο και άλλα τα βλέπουμε πιο συχνά.
Ήταν βράδυ και όμως η παρουσία του μας έκανε εντύπωση. Ήταν πάνω σε μία κολώνα στον δρόμο Λέπουρα – Κάρυστος. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, είναι επιβλητική η απεικόνιση του πλάσματος που επισκέφθηκε την Νότια Εύβοια.
Αυτό το πλασματάκι που βλέπετε είναι ένας πελαργός. Σπάνια τον βλέπουμε στην Εύβοια. Έχουμε ξαναδεί πελαργούς στην περιοχή του Αυλωναρίου και στα Κριεζά.
Το χρώμα του είναι ασπρόμαυρο και από εκεί έχει πάρει το όνομα του. Είναι από τα πιο ψηλά πουλιά αφού το ύψος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα δυο μέτρα και το βάρος του φτάνει τα τέσσερα κιλά περίπου.
Προτιμά να τρέφεται σε ρηχά και στάσιμα νερά, σε λίμνες, λιμνοθάλασσες, λιμνούλες και ρυάκια. Είναι πολύ σιωπηλός, γι’ αυτό και στην αρχή πίστευαν ότι δεν έχει λαλιά. Είναι λάθος γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που βγάζει ένα σφύριγμα.
Ο πελαργός στην σχέση του δεν είναι πολυγαμικός. Όταν ζευγαρώσει με το αντίθετο φύλο διατηρεί τον δεσμό του για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά.
Η επώαση, που διαρκεί 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τους δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τους εχθρούς, την βροχή, το κρύο ή την ζέστη.
Ένα καταπληκτικό πελαργό συναντήσαμε στην Νότια Εύβοια όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.
Εύβοια: Το μυστήριο της άδειας παλιάς γέφυρας
Εύβοια: Είναι το πιο παράξενο παγκάκι σε χωριό
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν ξαφνικά στον ουρανό
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.