Το σπάνιο πλάσμα που περπατούσε κάποτε στη Χαλκίδα! Δείτε φωτογραφία

Αυτό το σπάνιο πλάσμα έκανε την βόλτα του σε παραλία της Χαλκίδας.

Ένα άσπρο πλάσμα που πολλοί αναρωτήθηκαν ποια ήταν η ταυτότητα του. Το περιστατικό έγινε στην περιοχή Φάρος στη Χαλκίδα.

Πολλοί περνούσαν από το σημείο αλλά ελάχιστοι ήταν παρατηρητικοί και κατάφεραν να το προσέξουν και να το βγάλουν μία φωτογραφία. Ένας φίλος αναγνώστης, δεν άφησε στην τύχη του την κατάσταση. Με το κινητό του τηλέφωνο έβγαλε μια φωτογραφία και μας την έστειλε.

“Πρώτη φορά βλέπω αυτό το πτηνό στη Χαλκίδα. Προσπάθησα να πλησιάσω λίγο πιο κοντά για να έχω πιο καθαρή εικόνα αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι κάποιος πλησιάζει, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε. Χάθηκε μονομιάς στον ορίζοντα. Μίλησα με κάποιους φίλους μου και μου είπαν ότι πρόκειται για πελεκάνο.” μας είπε ένας αναγνώστης.

Το σπάνιο πλάσμα που ήρθε στη Χαλκίδα

Οι πελεκάνοι είναι το γένος των μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών που περιλαμβάνουν την οικογένεια Πελεκανίδες.

Χαρακτηρίζονται από τον μακρύ του λαιμό και το μεγάλο ράμφος, που χρησιμοποιούν για να πιάνουν τη λεία τους και να στραγγίζει το νερό πριν το πιουν. Ζουν σε πολλές, κυρίως εύκρατες, περιοχές της γης. Ζουν σε υγρούς τόπους, όπως παραθαλάσσια μέρη και σε πολλά ποτάμια και λίμνες. Το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη πέλεκυς που σημαίνει τσεκούρι.

Το βάρος τους μπορεί να φτάσει μέχρι 15 κιλά. Στο τέλος της άνοιξης τα θηλυκά γεννούν από τρία μέχρι πέντε αβγά, μέσα σε μια μεγάλη και στερεή φωλιά που κατασκευάζει πάνω στο έδαφος.

Αυτό το σπάνιο πλάσμα είναι καλός οικογενειάρχης

Η στοργή του πελεκάνου για τα μικρά του είναι σημαντική. Οι πελεκάνοι στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο της μητρικής αυτοθυσίας. Από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στα μικρά τους και δεν τα αφήνουν ποτέ από τα μάτια τους. Είναι το σύμβολο της οικογένειας και της πιστότητας.

Είναι το πιο μεγάλο πουλί του κόσμου και έχει μεγάλο ράμφος και μακρύ λαιμό. Το κάτω μέρος του ράμφους τους αποτελείται από έναν ελαστικό και ευρύχωρο θύλακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για να παγιδεύει ψάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις νερό της βροχής.