Δείτε τι έπαθαν ένα πρωινό χωριά της Νότιας Εύβοιας [Φωτογραφίες]

Όσοι έβλεπαν αυτή την εικόνα, θα νόμιζαν ότι είχε πιάσει φωτιά σε αυτά τα χωριά αν ήταν καλοκαίρι.

Αν το παρατηρούσαμε καλύτερα ίσως να καταλαβαίναμε τι είχε συμβεί χωρίς να πάει το μυαλό μας στο κακό.

Να σας πούμε ότι δεν συνέβη μια φορά αλλά κάθε μέρα για περίπου μία εβδομάδα και υπάρχει και λόγος.

Και υπάρχει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Συμβαίνει όταν το πρωί έχει χαμηλές θερμοκρασίες και κατά την διάρκεια της ημέρας, υψηλές.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, το θερμόμετρο άγγιζε και τους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ το βράδυ έπεφτε στους 15!

Αυτό το φαινόμενο έγινε και στα χωριά της Νότιας Εύβοιας. Στην φωτογραφία βλέπουμε το χωριό Μαντράκι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακρυά από το Αυλωνάρι.

Ο οικισμός Συκιές με 381 κατοίκους, λέγεται και «Μανδράκι», από τα μαντριά που είχαν οι κτηνοτρόφοι του οικισμού της Αχλαδερής.

Το Μανδράκι, είναι χωριό του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 346 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 100 μ.

Το Μανδράκι πήρε αυτό το όνομα γιατί στο παρελθόν εκεί βρίσκονταν τα μαντριά των κτηνοτρόφων. Αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1928, και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Αχλαδερής. Το 1988 ορίστηκε έδρα της κοινότητας Αχλαδερής.

Με το σχέδιο Καποδίστριας προσαρτήθηκαν στον δήμο Αυλώνος και με το σχέδιο Καλλικράτης προσαρτήθηκαν στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Το Μανδράκι δεν είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο ΑλιβερίουΑυλωναρίου. Μπορείτε να πάτε είτε στρίβοντας στο χωριό Νεοχώρι, όπου και υπάρχει ταμπέλα.

Υπάρχει και άλλος τρόπος, να στρίψετε σε ταμπέλα που θα δείτε στο χωριό Δάφνη.

Το πρωί η ομίχλη είναι σαν ποτάμι που αγκαλιάζει τον κάμπο και όλη την ρεματιά. Φαίνεται ο λόφος του Σκληρού και τα σπίτια στο Μαντράκι..
Όταν ξεκινάς πρωί για προσευχή στην Παναγιά του Κάστρου Ποτήρι και οι κυνηγοί για το κυνήγι.. (πηγή φωτογραφίας: avlonari such a lovely place – Facebook)

Για τους παραπάνω λόγους, τα πρωινά εμφανίζονταν μία πυκνή ομίχλη που πολλοί νόμιζαν ότι έχει πιάσει κάπου φωτιά. Ευτυχώς δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.