Κάραβος Αλιβερίου: Όταν κάποτε μαζεύτηκαν πολλά βαρέλια στην παραλία [Απίστευτη φωτογραφία]

Είναι από τις φωτογραφίες που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε. Μία φορά δεν είναι αρκετή. Θέλουμε να την βλέπουμε πολλές φορές και να παρατηρούμε την κάθε λεπτομέρεια. 

Δεκάδες βαρέλια είναι μαζεμένα στον Κάραβο Αλιβερίου. Δεκάδες άντρες είναι από πάνω τους. Άλλοι τα περιεργάζονται, άλλοι τα κοιτούν και άλλοι έχουν πιάσει κουβέντα μεταξύ τους.

Από την φωτογραφία, δεν φαίνεται κάτι το ανησυχητικό αλλά μία ήσυχη μέρα όπου έχουν μαζευτεί στην πλατεία στον Κάραβο Αλιβερίου.

Ο Κάραβος Αλιβερίου, βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα μακρυά από το Αλιβέρι. Η παραλία του Αλιβερίου ονομάζεται Κάραβος και αποτελεί ουσιαστικά το λιμάνι του Αλιβερίου.

Για όσους δεν έχουν πάει, να σας πούμε ότι η παραλία είναι αρκετά γραφική και ενδείκνυται κυρίως για να κάνετε τη βόλτα σας καθώς είναι γεμάτη καφετέριες και ταβέρνες.

Σε αυτή την περιοχή μαζεύτηκαν πολλά βαρέλια. Και δεν έγινε χθες αλλά πριν κάποια χρόνια. Είναι ένα ντοκουμέντο, μία φωτογραφία με αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Ανήκει στην περίοδο του μούστου. Ετοιμάζουν τα βαρέλια για να βάλουν εκεί μέσα τον μούστο που θα γίνει αργότερα κρασί.

Η συγκομιδή των σταφυλιών αρχίζει τη στιγμή που οι ράγες αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, έχουμε αύξηση των σακχάρων.

Εκείνη την εποχή, τα σταφύλια μαζεύονταν με το χέρι. Μαζεύονταν στο χωράφι, όλα τα μέλη της οικογένειας και βοηθήσουν ενώ στην συνέχεια ένας άντρας πατούσε σε ένα τσουβάλι όλα τα σταφύλια.

Από το πατητήρι έβγαινε ο μούστος. Μια πραγματική ιεροτελεστία, όπως ο τρύγος, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα δικά του έθιμα.

Με δυνατά βήματα πάνω από τα σταφύλια επιτυγχάνονταν η εκχύμωση. Ο μούστος καθώς έρεε σιγά σιγά από ειδικά ανοίγματα στη βάση του πατητηριού, συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Εκεί έμενε για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να γίνει κρασί.

Στην συνέχεια όσοι ήθελαν έφτιαχναν την ρακί ή αλλιώς άφηναν το κρασί όπως είχε.

Τα παλιά χρόνια μάλιστα γέμιζαν οι αγρότες ένα καλάθι με τα πρώτα ώριμα σταφύλια και να τα πηγαίνουν στην εκκλησία όπου διαβάζονταν ειδική ευχή για την επιτυχία των αμπελιών.

Στο πατητήρι εκτός από τα σταφύλια, υπήρχαν και πλούσιοι μεζέδες και τα κεράσματα ήταν άφθονα! Στην συνέχεια σειρά είχαν τα βαρέλια όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.

Ανήκει στην περίοδο του μούστου. Ετοιμάζουν τα βαρέλια για να βάλουν εκεί μέσα τον μούστο που θα γίνει αργότερα κρασί.
Ανήκει στην περίοδο του μούστου. Ετοιμάζουν τα βαρέλια για να βάλουν εκεί μέσα τον μούστο που θα γίνει αργότερα κρασί. (πηγή: facebook.com/Ελένη Χαλδούπη)

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε μπαίνει το επίδομα ενοικίου Μαρτίου;

Προκήρυξη 9κ 2021: Βγήκαν τα αποτελέσματα

Ετεροδημότες εκλογές: Ποια είναι η διαδικασία;

Στροφή Τσεκούρα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Χαλκίδας

Ανδρονιάνοι: Δείτε τι κάνουν οι μαλωμένοι

Ποιοι θα πάρουν δωρεάν σπίτια στη Χαλκίδα;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις