Σπάνιο φαινόμενο εμφανίστηκε χθες το βράδυ στον ουρανό της Εύβοιας [Φωτογραφία]

Δεν είναι συχνό αλλά σπάνιο φαινόμενο. Όπως θα δείτε στην φωτογραφία πραγματικά πρόκειται για ένα απίστευτο φαινόμενο. 

Δεν φάνηκε μόνο στην Εύβοια αλλά και στην Βοιωτία. Πάνω στον ουρανό εμφανίστηκε μια μεγάλη λάμψη. Ότι εμφανίζεται στον ουρανό είναι εντυπωσιακό. Το ίδιο εντυπωσιακό είχε εμφανιστεί κάποτε και αναγνώστης μας είχε στείλε και φωτογραφίες από το Αλιβέρι.

Ξαφνικά φώτισε ο ουρανός και όλοι νόμιζαν ότι πρόκειται για βεγγαλικά. Όχι δεν ήταν βεγγαλικά αλλά μετέωρο. Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο έκανε αισθητή την παρουσία του στην Στερεά Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου 2020. Εκατοντάδες συμπολίτες μας, είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Μετέωρο ονομάζεται κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

“Το είδαμε και νομίζαμε ότι έριξαν φωτοβολίδα. Απίστευτο!! Μάλιστα καθώς πλησίαζε στην γη άλλαζε χρώματα” μας είπε αναγνώστης. Το φαινόμενο το είδαν στη Χαλκίδα, Ψαχνά, Ερέτρια, Χαλκούτσι και Λιβαδειά.

Ήταν μικρό και δεν δημιούργησε ούτε προβλήματα αλλά ούτε και πανικό. Και τώρα που σας έγραψα την λέξη προβλήματα, θα μεταφερθούμε πολλά χρόνια πίσω στις 12 Φεβρουαρίου 1947, όπου ένας μετεωρίτης έπεσε στα βουνά της ανατολικής Σιβηρίας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετεωρίτη στην ιστορία εξαιτίας του μεγάλου του μεγέθους. Δεν μιλάμε για λίγα κιλά αλλά για 100 τόννους και βάλε! Λένε ότι 70 τόνοι του υλικού που επέζησε από τον μετεωρίτη πέρασαν μέσα από την ατμόσφαιρα και έφτασαν στη Γη.

Η πολύ μεγάλη λάμψη και ο δυνατός ήχος της πτώσης παρατηρήθηκε για 300 χιλιόμετρα γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ τον καπνό μπορούσε να τον δει κανείς μέχρι 32 χιλιόμετρα μακριά. Ο καπνός μάλιστα παρέμεινε στον ουρανό για αρκετές ώρες.

Ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο
Ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο συνελήφθη από τις κάμερες του kopaida.gr