Αποποίηση της κληρονομιάς τιμή: Ποια τα δικαιολογητικά;

Ποια είναι τα δικαιολογητικά, η προθεσμία και πόσο κοστίζει η αποποίηση της κληρονομιάς;
Ποια τα δικαιολογητικά, η προθεσμία και πόσο κοστίζει η αποποίηση της κληρονομιάς; (Φωτογραφία: unsplash)

Μετά τον θάνατο έρχεται η ώρα της κληρονομιάς όπου μπορείτε να κάνετε αποποίηση σε περίπτωση που δεν σας συμφέρει και υπάρχουν χρέη- Ποια τα δικαιολογητικά, η προθεσμία και πόσο κοστίζει η αποποίηση κληρονομιάς;

Η αποδοχή της κληρονομίας μπορεί να είναι και σιωπηρή, όπως μαθαίνουμε στο newse. Υπάρχουν αρκετοί που ίσως δεν το ξέρουν ότι σε περίπτωση παρόδου κάποιας χρονικής στιγμής, η περιουσία έρχεται στην κατοχή τους. Η αποποίηση της κληρονομίας είναι μονόδρομος αν υπάρχουν τα χρέη και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλοί συμπολίτες μας ακολουθούν αυτή την οδό. Για να γίνει η αποποίηση κληρονομιάς, χρειάζονται δικαιολογητικά και να ξέρετε ότι υπάρχει και προθεσμία. Υπάρχει και ένα κόστος της αποποίησης κληρονομιάς που είναι 3 ευρώ ένσημα υπέρ του ταμείου χρηματοδότησης δικαστικών κτιρίων ( ή αλλιώς μεγαρόσημο) και για κάθε αντίγραφο που επικυρώνεται 2 ευρώ ένσημα.

Η αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, και η προθεσμία είναι 4 μήνες. Η δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας ενώ το δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.

Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους. Η δήλωση αποποίησης κληρονομιάς που γίνεται με αντιπρόσωπο απαιτεί την προσκόμιση ειδικού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Αποποίηση κληρονομιάς: Αυτά είναι τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά για την αποποίηση κληρονομιάς είναι το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου, πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης του κληρονομούμενου κατάθεση από τον αιτούντα.

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου 2023; Τι ώρα εμφανίζονται στα ΑΤΜ

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου 2023; Τι ώρα εμφανίζονται στα ΑΤΜ

Φωτοβολταϊκα επιδότηση 2023: Πότε αρχίζει;

Μόλις δεις αυτή τη φωτογραφία στην Εύβοια έρχεται το διαζύγιο!

Χαλκίδα: Σε ποια πάρκα θα γίνει ανάπλαση;

Θα πάθετε πλάκα αν δείτε πόσο χιόνι έπεσε στην Εύβοια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει στο σήριαλ Στοργή;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις