Εύβοια: Έχουν χάσει τον ύπνο τους με το λάδι

Άρπαξαν λάδι από μίνι μάρκετ και κατάστημα εστίασης στη Χαλκίδα – Όσοι έχουν χωράφια δεν κοιμούνται τα βράδια – Τρέμει το φυλλοκάρδι τους και κάνουν περιπολίες – Φρενίτιδα η υψηλή τιμή του λαδιού – Κλέβουν τον πράσινο χρυσό όπου τον βρουν – Η χειρότερη κλοπή λαδιού σε χωριό

εύβοια, εχουν χάσει τον ύπνο τους, χωράφια
Έχουν χάσει τον ύπνο τους στην Εύβοια

Τα τελευταία χρόνια πιο πλούσιος δεν θεωρείται αυτός που έχει χρήματα αλλά όποιος έχει λάδι.

Είτε χωράφια είτε ποσότητες λαδιού. Είναι ο πρώτος στόχος των δραστών και όταν βρουν την ευκαιρία, βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.

Η πιο πρόσφατη κλοπή ήταν σε κατάστημα εστίασης της Χαλκίδας όπου μπήκαν μέσα αφού παραβίασαν την είσοδο και άρπαξαν μεγάλες ποσότητες λαδιού.

Κατάφεραν να πάρουν από το κατάστημα συνολικά 1.200 κιλά ηλιέλαιου και 510 κιλά ελαιόλαδου.

Άρπαξαν λάδι από μίνι μάρκετ

Και όμως συνέβη και αυτό σε μίνι μάρκετ στη Χαλκίδα με πρωταγωνιστή έναν κάτοικο της πόλης λίγους μήνες πριν.

Ο ίδιος το προσπάθησε πολύ για να κάνει αυτή την κλοπή στη Χαλκίδα. Πρώτα από όλα, φόρεσε το χαμόγελο του για να μην κινήσει υποψίες.

Με την ανάλογη σοβαρότητα, προσποιήθηκε τον πελάτη καταστήματος σιμά στο κέντρο της Χαλκίδας.

Ο στόχος του ήταν το ελαιόλαδο, για αυτό άλλωστε και το χαρακτηρίσαμε σαν κάτι το απίστευτο μιας και τέτοιες κλοπές σπάνιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί ο ιδρώτας να κυλούσε χλιαρός στον σβέρκο, δεν το έβαλε κάτω και άρπαξε έξι μπουκάλια με λάδι.

Όταν τον πήρε χαμπάρι ο καταστηματάρχης, ειδοποίησε την αστυνομία που βρέθηκε στο σημείο.

Πάνω του βρήκαν και τα 6 μπουκάλια με λάδι τα οποία κατασχέθηκαν και δόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Όσοι έχουν χωράφια δεν κοιμούνται τα βράδια

Όσοι έχουν χωράφια με ελιές στην Εύβοια δεν κοιμούνται τα βράδια όταν είναι η περίοδος της συγκομιδής του καρπού.

Όταν πέσει ο ήλιος και έρθει το σκοτάδι τότε πολλοί κάτοικοι στην Εύβοια, έχουν χάσει τον ύπνο τους και ξεκινούν τις περιπολίες μιας και συχνά πέφτουν θύματα κλοπής στα χωράφια τους.

Είναι απίστευτο, διότι τέτοιες κλοπές γίνονταν στη περίοδο των προγόνων μας.

Σε εκείνη την εποχή, όταν τα νοικοκυριά αγωνίζονταν να αποκτήσουν ακόμα και τα βασικά είδη, οι κλοπές αυτές ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

Το παράδοξο είναι ότι, παρά την πρόοδο και τις αλλαγές που έχουν φέρει τα χρόνια, ο κίνδυνος δεν έχει μειωθεί. Το χούι της εγκληματικότητας φαίνεται πως παραμένει αναλλοίωτο, παρά τις προσπάθειες για εξέλιξη και ασφάλεια.

Και όμως η κακιά αυτή συνήθεια επέστρεψε με τους ανθρώπους της υπαίθρου να χάνουν τον ύπνο τους.

Κάποτε το μάζεμα των καρπών της ελιάς δεν το προτιμούσαν και πολλοί. Τώρα πια επικρατεί μια φρενίτιδα με πολλούς να προσφέρονται να πάνε στο μάζεμα της ελιάς και να κερδίσουν ένα μέρος της σοδειάς.

Μόνο σεκιούριτι και κάμερες δεν έχουν βάλει στα περισσότερα χωράφια στην Εύβοια οι αγρότες. Κάνουν μόνο περιπολίες στα χωράφια για περιστατικά κλοπών. Μπαίνουν νύχτα και μαζεύουν τις ελιές. Αυτό το απίστευτο κλέβουν τα βράδια.

Ο κακός χαμός επικρατεί στην Εύβοια αφού το λάδι και η τιμή του, η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη κάνει πολλούς πολίτες πλέον να αδυνατούν να το αγοράσουν.

Οι παραγωγοί λαδιού βρίσκονται σε συναγερμό στην Εύβοια. Υπάρχουν απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια ακόμα και για να… ραβδίσουν τις ελιές!

Τρέμει το φυλλοκάρδι τους και κάνουν περιπολίες στα χωράφια

Αρκετοί είναι εκείνοι που τρέμει το φυλλοκάρδι τους για την περιουσία τους στα χωράφια πριν πάνε για ύπνο.

Είναι ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει μόνο στην Εύβοια αλλά γενικά σε όλη την χώρα. Δυστυχώς, το τελευταίο καιρό, λαμβάνει χώρα όλο και πιο πολύ αφού τη τιμή του λαδιού έχει πάρει την ανιούσα.

Το γεγονός αυτό, γίνεται πιο συχνά τα βραδιά όπου η κίνηση μειώνεται και οι περισσότεροι βρίσκονται στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν.

Την ώρα που νομίζουν ότι ξεκουράζονται, κάποιοι εκμεταλλεύονται τον κόπο τους και μετά τα μεσάνυχτα, αναλαμβάνουν δράση. Ο τρόμος αυτός αφορά το κλέψιμο λαδιού που παρατηρείται πιο συχνά σε περιοχές της υπαίθρου.

Φρενίτιδα η υψηλή τιμή του λαδιού

Η υψηλή τιμή του λαδιού λόγω της έλλειψης ελιών σε πολλά κτήματα, είναι ένας λόγος που οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ δεν πλησιάζεται.

εύβοια, εχουν χάσει τον ύπνο τους, χωράφια

Δυστυχώς η κλιματική κρίση που όλο και πιο πολύ δυσχεραίνει την κατάσταση, έχει βοηθήσει στο να υπάρξουν τέτοιου είδος κλοπές.

Για αυτό το λόγο πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται από συρματόπλεγμα μέχρι και άτομο για να φυλάει τα αμπέλια τους μετά την δύση του ηλίου.

Σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, η τιμή του έχει αυξηθεί τόσο πολύ που έχει γίνει θέμα συζήτησης πολλών νοικοκυριών

Σύμφωνα με έρευνες, την προηγούμενη δεκαετία και συγκεκριμένα το 2009, η τιμή είχε πέσει στο 1,75€ το λίτρο.

Ωστόσο το ποσό έχει φτάσει μέχρι και στα 18€ ανά κιλό. Είναι ένας προβληματισμός μιας και θα φέρει αύξηση και στις τιμές άλλων προϊόντων.

Πως μαζεύουμε τις ελιές;

Το μάζεμα των ελιών είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα μετά την λήξη του καλοκαιριού.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που εξαρτούνται από το είδος των ελιών όπως η χειρωνακτική συλλογή που χρησιμοποιούν τα χέρια τους αλλά και με τα κλαδέματα που γίνεται με την κόψη κλαδιών.

Επιπλέον μπορούν συλλεχτούν και με τρεχούμενο νερό όπου οι ροές του τα παρασέρνουν και τα κατευθύνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Εκτός από τα παραπάνω, γίνεται και με ειδικά μηχανήματα τα οποία διευκολύνουν την κατάσταση.

Το λάδι κάνει καλό στην υγεία μας

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο. Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ο λόγος.

Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη που οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες, που πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου.

Το λάδι κάνει καλό στην υγεία μας μιας και η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία ασθενειών.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη του για την υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν τη φλεγμονή.

Κλέβουν τον πράσινο χρυσό από τα χωράφια στην Εύβοια

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το λάδι είναι απαραίτητο για τα Ελληνικά νοικοκυριά. Άλλοι προτιμούν τον δρόμο της κλοπής από τα χωράφια για να μην βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες στα αστυνομικά τμήματα. Πρόσφατα ένα τέτοιο περιστατικό είχε γίνει και στην Δροσιά. Ευτυχώς για τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, τους έπιασαν χωρίς να αρπάξουν την σοδειά.

Οι περιπτώσεις είναι αρκετές. Υπάρχουν για αναφορές με “ποντικούς” να μπαίνουν μέχρι και τις αποθήκες για να πάρουν από τα βαρέλια το λάδι της χρονιάς.

Η χειρότερη κλοπή λαδιού σε χωριό στην Εύβοια

Η χειρότερη κλοπή λαδιού έγινε σε ορεινό χωριό στην Εύβοια πριν κάποια χρόνια. Ο άτυχος ιδιοκτήτης για 3 συνεχόμενους μήνες, πήγανε στα χωράφια του και μάζευε ελιές.

Η σοδειά ήταν μεγάλη και σίγουρα θα μπορούσε να περάσει και 2 χρόνια με την ποσότητα που πήρε από το λιοτρίβι.

Τότε συνέβη κάτι που πραγματικά χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη κλοπή στην Εύβοια. Άγνωστοι πήγαν στην αποθήκη και άρπαξαν όλο το ελαιόλαδο με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πληρώσει για να έχει ελαιόλαδο η οικογένεια του.