Δείτε τι θησαυρός κρύβεται στην βιβλιοθήκη της Χαλκίδας

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας φυλάσσεται το παλαιότερο γνωστό ελληνικό χειρόγραφο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, το οποίο χρονικά τοποθετείται λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για το παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής στην ελληνική γλώσσα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, παλαιότερο ακόμα και από τη «Μαγειρική» της Σύρου, του 1828.

Το χειρόγραφο τιτλοφορείται «Βαρήνις ὁ Γαλικὸς μάγιρας καὶ ἄλα» και είναι μετάφραση στα ελληνικά μιας ιταλικής έκδοσης του 1781 με τίτλο «Il Cuoco Francese», που σημαίνει «ο Γάλλος μάγειρας», ο οποίος δεν είναι άλλος από τον François Pierre de la Varenne (1615-1678), γνωστό Γάλλο σεφ της εποχής του, το βιβλίο του οποίου μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Η παρουσίαση του βιβλίου στο περιοδικό «Γαστρονόμος», που θα κυκλοφορήσει ως ένθετο στην «Καθημερινή της Κυριακής» το Σάββατο 13/3/2021, γίνεται από τον φιλόλογο – ιστορικό – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα, προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ο οποίος το 1993 το φωτογράφισε και εργάστηκε επάνω σε αυτό.

Στο κανάλι YouTube, στη διεύθυνση: https://youtu.be/b0cXflclo70 υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο ο κύριος Τσελίκας παρουσιάζει το χειρόγραφο, ενώ ταυτόχρονα ένας μάγειρας εκτελεί συνταγές από αυτό.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας έχοντας επίγνωση του πολυσήμαντου ρόλου της στη σύγχρονη κοινωνία, θέτει ως προτεραιότητα τη φροντίδα και υλική διαφύλαξη, αλλά και την ανάδειξη του μεγάλου πνευματικού πλούτου που διαθέτει (μοναδικά χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά κ.ά.) και σχεδιάζει, όταν αυτό επιτραπεί από τις καταστάσεις, την αξιοποίησή του προκειμένου να προβληθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά και να εμπλουτιστεί η διεθνής βιβλιογραφία.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Νόμιζαν ότι είδαν τέρας στη θάλασσα

Εύβοια: Αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κολύμπι στην παραλία!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι