Τα ηλεκτρονικά καταστήματα διεκδικούν μεγάλο μερίδιο στις εμπορικές συναλλαγές 

Η ταχύτητα που διακρίνει τον αιώνα μας, οι πολλές εργασίες που πρέπει να επιτελέσουμε, καθώς και οι πολλοί ρόλοι και αρμοδιότητες όπου καλούμαστε να ανταποκριθούμε μας οδηγούν στην προσπάθεια να εξοικονομήσουμε χρόνο ώστε να τα προλάβουμε όλα.       

Η τεχνολογία, ευτυχώς, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστούμε τον χρόνο και να «στριμώξουμε» τις δουλειές μας στα στενά περιθώρια που έχουμε. Χάρη στο Διαδίκτυο μπορούμε να ολοκληρώσουμε σε χρόνο μηδέν πολλές συναλλαγές με το Δημόσιο, να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, να κλείσουμε εισιτήρια για μια συναυλία ή για σινεμά, κινήσεις που αλλιώς θα ήταν πολύ χρονοβόρες.           

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μάς λύνει τα χέρια σε μια δραστηριότητα στην οποία όλοι λίγο-πολύ εμπλεκόμαστε, αφού όλοι ψωνίζουμε. Η κατασκευή των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops) είναι μια διαδικασία που έχει δώσει διέξοδο σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου, εμπόρους και πωλητές, ενώ από τα χρόνια της κρίσης και μετά πολλοί είναι εκείνοι που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το διαδικτυακό εμπόριο, ειδικά νέοι άνθρωποι που έχουν έφεση και γνώσεις πάνω στις καινούργιες εφαρμογές.                   

Το βασικό για την ανάπτυξη ενός  ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας που να παρουσιάζει με τρόπο πειστικό αλλά και αξιόπιστο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, να ενημερώνει σε τακτική βάση για το στοκ των εμπορευμάτων και τη διαθεσιμότητά τους, να αναγράφει τις τιμές τους και να παρέχει στον πελάτη τη δυνατότητα να αγοράσει ό,τι επιθυμεί μέσω κάρτας ή με αντικαταβολή.                                       

Από εκεί και πέρα, απαιτείται η παρουσία κάποιων αποθηκευτικών χώρων, οι οποίοι αντικαθιστούν τα φυσικά καταστήματα με τις εντυπωσιακές βιτρίνες, και ένα δίκτυο μέσω του οποίου θα γίνεται η παράδοση των προϊόντων. Ενίοτε, μάλιστα, μπορεί να μη χρειάζεται ούτε αυτό, αφού οι παραγγελίες μπορούν να παραδίδονται από τις γνωστές εταιρείες κούριερ και ταχυμεταφοράς.                                 

Ο ψηφιακός μάνατζερ, ο κατασκευαστής ιστοσελίδων, που μπορεί να παίζει κάποιες φορές και τον ρόλο του διαχειριστή της, αλλά και κάποιος που να ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον οι ειδικότητες που χρειάζονται για να πλαισιώσουν κάθε νέα τέτοια προσπάθεια. Ειδικά ο τομέας των κοινωνικών δικτύων (social media facebook , twitter, κλπ) είναι κομβικός για ένα e-shop, αφού αποτελεί τη βιτρίνα του και έναν πολύ σημαντικό τρόπο προβολής του. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο κάποιες επιχειρήσεις, ή ακόμα και φυσικά πρόσωπα που θέλουν να προβληθούν, να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε social media όπως το Facebook ή το Instagram καθορίζοντας τις τάσεις, τη μόδα και τις καταναλωτικές συνήθειες. Λέγεται, μάλιστα, ότι στον χώρο των επιχειρήσεων «δεν υπάρχεις αν δεν είσαι στα social media».                   

Ο εχθρός της προόδου είναι πάντα ο φόβος του άγνωστου. Ύστερα, όμως, από αρκετά χρόνια παρουσίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων οι αρχικές επιφυλάξεις κάμφθηκαν και οι καταναλωτές έδειξαν πως αγκάλιασαν αυτήν τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας, φέρνοντας τα e-shops σε πολύ υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις του κόσμου. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, τα ηλεκτρονικά καταστήματα αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες τους και την εικόνα των ιστοσελίδων τους, ανεβάζοντας έτσι τον ανταγωνισμό και διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στον χώρο της επιχειρηματικότητας.