Σε αυτά τα σπίτια της Εύβοιας ετοιμάζονται να δώσουν λεφτά!

Τέσσερις περιοχές της Εύβοιας θα πάρουν χρήματα μιας και εγκρίθηκε ένα νέο πρόγραμμα που τους αφορά. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι και με λίγα βήματα θα έχετε τα χρήματα.

Καταθέτετε πολύ γρήγορα τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας σας. Λίγες μέρες αργότερα θα φτάσει στο σπίτι σας και εγκαθίσταται ο αποκωδικοποιητής για να βλέπετε τηλεόραση.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τηλεοπτική κάλυψη στις λευκές περιοχές (περιοχές δηλαδή ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας που σήμερα δεν έχουν σήμα). Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα προβλέπεται και επιχορήγηση των δικαιούχων με 150 ευρώ για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού και την οκταετή εγγύηση του.

Οκτωνιά Εύβοια
Tο πρόγραμμα αφορά οικισμούς της Εύβοιας όπου θα μπορούν να πάρουν επιδότηση για να βλέπουν τα εθνικά κανάλια.

Tο πρόγραμμα αφορά 960 οικισμούς σε λευκές περιοχές και μέσα σε αυτές υπάρχουν και χωριά της Εύβοιας όπου θα σας αναλύσουμε παρακάτω.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από πλευράς των κατοίκων των λευκών περιοχών.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για την επιλογή του παρόχου της αρεσκείας τους και τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να είναι εξαιρετικά απλή, καθώς οι δικαιούχοι θα καταθέτουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας τους και η άντληση όλων των υπόλοιπων στοιχείων θα αντλούνται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες από τους πολίτες.

Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν το αίτημα τους συνοδευόμενο από ως και επτά δικαιολογητικά.

Όσον αφορά την Εύβοια και όπως μας ενημέρωσε ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, στο πρόγραμμα για την τηλεοπτική κάλυψη εντάσσονται οι οικισμοί Γλυφάδα και Θεολόγος του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, η Κάτω Σέττα του Δήμου Ερέτριας, καθώς και οι Ταξιάρχες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με τους κατοίκους αυτών των περιοχών να έχουν πλέον την δυνατότητα να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Αναλυτικά οι νέες διατάξεις του προγράμματος για τις «λευκές περιοχές» είναι οι εξής:

α) προβλέπεται επιχορήγηση των δικαιούχων με 150 ευρώ για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού, καθώς και οκταετής εγγύησης σε περιπτώσεις ενδεχόμενης βλάβης.

β) απλοποιείται η διαδικασία υπαγωγής των δικαιούχων στο πρόγραμμα, αφού καταργούνται τα περισσότερα απαιτούμενα δικαιολογητικά και χρειάζεται πλέον μόνο ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της μόνιμης κατοικίας.

γ) οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους για την επιλογή του παρόχου της αρεσκείας τους και τη λήψη της επιχορήγησης, είτε ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης είτε μέσω ΚΕΠ.

Τέλος, σύμφωνα με την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχει σχεδιασμός να προστεθούν επιπλέον οικισμοί στις «λευκές περιοχές», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Λίγα λόγια για την Εύβοια

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η έκταση του νησιού είναι 3.654 τ.χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας, από το Μαλιακό κόλπο μέχρι απέναντι από την ακτή της Ραφήνας, χωρισμένη από αυτήν με την Ευβοϊκή θάλασσα.

Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νησιού η Χαλκίδα, όπου υπάρχει η μία εκ των δύο ζεύξεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Προσφάτως χτίστηκε και η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, συνολικού μήκους περίπου 700 μέτρων.