Κακοκαιρία Bettina στη Εύβοια: Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τη Χαλκίδα

ευβοια, κακοκαιρια bettina


Στην παραπάνω φωτογραφία, βλέπετε τα συνεργεία του Δήμου Χαλκιδέων το πρωί της Κυριακής μιας και η κακοκαιρία Bettina στην Εύβοια σάρωσε την Ευβοϊκή πρωτεύουσα.

Ο καιρός κάνει τα… τερτίπια του με πολλούς κατοίκους στη Χαλκίδα να χάνουν τον ύπνο τους λόγω ισχυρών ανέμων από την κακοκαιρία Bettina στην Εύβοια.

Δύσκολες ώρες στην Εύβοια μιας και από τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023 παραδόθηκε στους δυνατούς ανέμους.

Θυελλώδεις άνεμοι χτυπούσαν ανελέητα την Εύβοια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ενώ το θετικό είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί ατυχήματα.

ευβοια, θυελλωδεισ ανεμοι

Στην παραπάνω φωτογραφία, βλέπουμε έναν πολίτη που σταμάτησε με το αυτοκίνητο του για να μετακινήσει τον κάδο που είχε βρεθεί στην μέση του οδοστρώματος.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τη Χαλκίδα

Από τα μεσάνυχτα, ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τη Χαλκίδα με την κακοκαιρία Bettina να δημιουργεί προβλήματα.

Δέντρα ξεριζώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου και έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα.

ευβοια, κακοκαιρια bettina

Πολλοί κάδοι απορριμμάτων αναποδογύρισαν, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να διασκορπιστούν και να γεμίσει το οδόστρωμα σπασμένα γυαλιά.

ευβοια, κακοκαιρια bettina

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 εστάλησαν και στην Εύβοια μετά το μεσημέρι, του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023, με φόντο το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την κακοκαιρία Bettina, την οποία συνοδεύουν θυελλώδεις άνεμοι.

ευβοια, κακοκαιρια bettina

Στα μηνύματα γίνονταν λόγος για θυελλώδεις ανέμους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονταν: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) στην περιοχή σας. Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

ευβοια, κακοκαιρια bettina

Ακόμα και οι θάλασσες δεν γλύτωσαν από την κακοκαιρία και όπως βλέπετε στην φωτογραφία του Αντώνιου Λάμπρου, γέμισαν οι ακτές φερτά υλικά.

Δύσκολη η οδήγηση στη Χαλκίδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην λεωφόρο Χαϊνά μιας και από τους δυνατούς ανέμους μετακινιόντουσαν οι κάδοι απορριμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονταν και στην περιοχή της παραλίας στη Χαλκίδα. Οι δυνατοί άνεμοι έριξαν στο έδαφος αρκετές ομπρέλες ενώ άδειασαν οι κάδοι κοντά στην περιοχή των δικαστηρίων.

Με το που δυνάμωσαν οι άνεμοι, αρκετοί κάτοικοι έφυγαν από τα μαγαζιά αναζητώντας μεταφορικό μέσο για να μεταφερθούν στα σπίτια τους.

Οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατεύεστε από δυνατούς ανέμους για να παραμείνετε ασφαλείς.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τους ισχυρούς ανέμους;

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από δυνατούς ανέμους:

Μην βγαίνετε έξω αν δεν είναι απαραίτητο. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φροντίστε να φοράτε κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ, όπως ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου και γάντια.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ όταν βγαίνετε έξω σε δυνατούς.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα όταν βγαίνετε έξω σε δυνατούς ανέμους.

Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευτούν από τον άνεμο. Αυτό περιλαμβάνει αντικείμενα όπως γλάστρες, πινακίδες και παιδικά παιχνίδια.

Εάν βρίσκεστε σε ένα κτίριο, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.

-Εάν βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο, οδηγήστε με προσοχή. Μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας και αποφύγετε να οδηγείτε σε περιοχές με επικίνδυνα αντικείμενα.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Γραμματείας Συστάσεις προς τους πολίτες

Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)