Εργασία από απόσταση – Πώς να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τα social media

Το social media marketing περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες προβολής και προώθησης που πραγματοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εταιρείες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

 Επομένως, ο social media manager δεν είναι απλά ένας… εργαζόμενος που γνωρίζει να χειρίζεται πολύ καλά τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά -όπως μαθαίνετε στα επαγγελματικά digital marketing σεμιναρια– αποτελεί τον πλέον πολύτιμο συνεργάτη του κάθε επαγγελματία.

 Και αυτό γιατί, ένας social media manager συνδυάζει τις γνώσεις στα social media με την εμπειρία στο digital marketing, προκειμένου να επιφέρει το αποτέλεσμα που επιδιώκει κάθε επιχείρηση/εταιρεία.

Δείτε παρακάτω όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον επαγγελματία στο social media marketing, που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και από απόσταση (τηλεργασία), ποια καθήκοντα έχει στην καθημερινή ρουτίνα της εργασίας του και ποιες δεξιότητες τον βοηθούν να ξεχωρίσει στον κλάδο του.

Ποιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς του social media manager

Ένας social media manager χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες συνδυάζει με τις εμπειρίες που ολοένα αποκομίζει από τα projects ώστε να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ένα από τα κυριότερα καθήκοντα του social media manager είναι να σχεδιάζει τη στρατηγική κάθε διαφημιζόμενου στα social media, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε brand.

Η στρατηγική για την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στα social media δεν είναι πανάκεια, αλλά διαμορφώνεται με βάση τους στόχους του διαφημιζόμενου, το διαθέσιμο προϋπολογισμό αλλά και το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία.

Εκτός από τον σχεδιασμό της στρατηγικής, ο υπεύθυνος του social media marketing είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τα social media, τόσο το οργανικό τους «κομμάτι» όσο και το χορηγούμενο.

Πρέπει δηλαδή να έχει εξοικείωση με τις διαφημιστικές πλατφόρμες των social μέσων προκειμένου να δημιουργεί, να εκτελεί, να δοκιμάζει και να επιβλέπει συνολικά τις ενέργειες που γίνονται.

Ακόμη, ο διαχειριστής των social media εταιρειών και επιχειρήσεων ουσιαστικά  εκπροσωπεί τον κάθε διαφημιζόμενο στα μέσα δικτύωσης, γι αυτό μέρος των καθηκόντων του είναι και να διαχειρίζεται τις κριτικές, τα σχόλια και τα μηνύματα των χρηστών.

Ποια ταλέντα και δεξιότητες χρειάζεται το social media marketing

Το social media marketing συνιστά ένα εξαιρετικά απαιτητικό αντικείμενο δουλειάς, καθώς εκτός από τις πρακτικές γνώσεις, χρειάζεται και ορισμένα ταλέντα και δεξιότητες από μέρους των επαγγελματιών.

Ένας social media manager επιβάλλεται να γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα που χρησιμοποιεί σε οργανικές και χορηγούμενες αναρτήσεις και να είναι σε θέση με ελάχιστα λόγια να συμπυκνώνει κάθε φορά το διαφημιστικό μήνυμα και να το προσαρμόζει αναλόγως το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Πέρα από τις ισχυρές δεξιότητες γραφής, είναι σημαντικό ο ίδιος ως άτομο να ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη που αφορά στο αντικείμενο της δουλειάς του ώστε να διαμορφώνει κατάλληλα τα διαφημιστικά μηνύματα.

Οι δημιουργικές δεξιότητες θεωρούνται εξίσου σημαντικές καθώς οι αναρτήσεις στα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα περιλαμβάνουν γραφικά προκειμένου να προκαλούν οπτική διέγερση στο καταναλωτικό κοινό.

Γι αυτό αποτελεί μεγάλο προτέρημα να γνωρίζει πώς να δημιουργεί γραφικά για την προβολή και την προώθηση του κάθε διαφημιζόμενου.

Πολύ σημαντικό προσόν είναι να διαθέτει ο  social media manager ισχυρές δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών. Ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικής social media marketing, δεν μπορεί παρά να είναι πρόθυμο να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες και τους πελάτες με έγκαιρο, ευγενικό και επαγγελματικό τρόπο.