Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα στα Ψαχνά;

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια και το ρήγμα;

Αγωνία 48 ωρών για το ρήγμα που «ξύπνησε» με τον σεισμό στα Ψαχνά. Πάνω από 70 είναι οι μετασεισμοί στην Εύβοια. Οι σεισμολόγοι λένε ότι αύριο θα μπορούμε να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός αυτός που έγινε στα Ψαχνά. Πολλοί σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έχουμε σημαντικούς μετασεισμούς αισθητούς και στη Χαλκίδα.

Η σύγκλιση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου προκάλεσε επιπλέον ανησυχία στους Ευβοιώτες. Και δεν είναι μόνο αυτό μιας και είχαμε αρκετούς μετασεισμούς κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να ξεχάσουν με τίποτα τον δυνατό σεισμό στην Εύβοια, οι οποίοι χθες, Τετάρτη (28/2) το μεσημέρι ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δόθηκε μεγάλη σημασία στον σεισμό της Εύβοιας γιατί είχε επίκεντρο αρκετά κοντά στην Αθήνα και στη Χαλκίδα και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν άμεσα τα μέτρα των επόμενων ωρών και ημερών. Άλλος ένας λόγος που παρακολουθείται στενά το ρήγμα είναι το γεγονός ότι πριν ένα μήνα είχαμε σεισμική δραστηριότητα πάλι στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στους Ζάρακες. Επίσης, το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ. Έτσι από χθες ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν τον σεισμό στην Εύβοια, συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Το θετικό που ίσως ανακουφίσει τους Ευβοιώτες είναι πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια και το ρήγμα;
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια και το ρήγμα;