Σεισμός Εύβοια τώρα: Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια
Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια

Ο νέος σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί προβληματισμό.

Ο ισχυρός σεισμός της Εύβοιας των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί προβληματισμό και επιφυλακτικότητα στους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε τις πρωινές ώρες χθες με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Ο σεισμός στην Εύβοια ήταν 5 Ρίχτερ και σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος του είναι 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο το ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Σεισμός στην Εύβοια: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της τρομακτικής δόνησης

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την στιγμή του δυνατού σεισμού στη Νότια Εύβοια το πρωί της Τρίτης. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του mega:

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στην Εύβοια στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Σεισμός στη Νότια Εύβοια: Κλειστά τα σχολεία αύριο και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Μετά το νέο σεισμό στην Εύβοια, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Ζάρακες: Φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων καθώς ο νέος σεισμός έφερε νέα προβλήματα. Έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώτος σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους. Δείτε φωτογραφία από ρωγμές σε σπίτι.

Ζάρακες: Φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι
Ζάρακες: Φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια από τον σεισμό

Ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Εύβοια, τι να προσέχουν οι κάτοικοι και το ρήγμα που έφερε τη δόνηση.

Συμβουλές για τον σεισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να είστε ψύχραιμοι και να μην αρχίσετε να τρέχετε προς τα έξω. Αν είσαι σε ισόγειο όροφο, μπορεί η έξοδος να είναι εύκολη και γρήγορη, όμως αυτό δεν συμβαίνει αν σας βρει ο σεισμός σε κάποιον όροφο. Σίγουρα ο σεισμός θα είναι η αιτία να μπλοκαριστείτε στις σκάλες με άλλους ενοίκους που τρέχουν πανικόβλητοι.

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να αντέχουν αρκετά μεγάλους σεισμούς, οπότε η περίπτωση να πέσει κάποιο οίκημα, είναι αρκετά μικρή. Όμως, αυτό δε διαγράφει την πιθανότητα να σπάσουν τα τζάμια ή να καταρρεύσουν τμήμα του κτηρίου και να πέσουν στο δρόμο ή ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ανθρώπων.

Οπότε αν είστε σε κάποιο κτήριο κατά τη διάρκεια του σεισμού, προσπαθήστε να καλυφθείτε κάτω από ένα μεγάλο και στιβαρό τραπέζι ή στη χειρότερη, στα δοκάρια της πόρτας.

Προστατεύστε το κεφάλι σας και μην στέκεστε κάτω από τζάμια, φώτα ή ράφια καθώς αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Όταν αισθανθείτε σεισμό, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους.

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός τεθεί σε λειτουργία.