Πότε ξεκινά η δημοτική αγορά Χαλκίδας;


Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα θα αποκτήσει και πάλι ζωή

Στο φούλ είναι οι μηχανές για να ετοιμαστεί η δημοτική αγορά της Χαλκίδας – Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε δύο φάσεις.

Οι εργασίες ανέγερσης μιας αγοράς σε σχήμα Π ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Το σχέδιο προέβλεπε πετρόκτιστες και κεραμοσκεπείς πτέρυγες στα όρια του τετραγώνου προς τις οδούς Αρεθούσης, Κριεζώτου, τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου.

Το 1932 η Αγορά απέκτησε ένα νέο τμήμα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης, το οποίο ενσωματώθηκε αρμονικά στο παλιό συγκρότημα δίνοντάς του μια νέα σύγχρονη μορφή, με έντονα στοιχεία του μοντερνισμού.

Για δεκαετίες ολόκληρες η εμπορική αλλά και κοινωνική καρδιά της πόλης χτυπούσε στο συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς. Από την δεκαετία του ’70 κι έπειτα, ωστόσο, ένας ένας οι έμποροι – ενοικιαστές άρχισαν να την εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να ερημώσει και να υποβαθμιστεί.

Κι ενώ πρόθεση του Δήμου ήταν να κατεδαφίσει το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, το 2006 χαρακτηρίστηκε, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ως διατηρητέο μνημείο με αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και ιστορικές αξίες.

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα θα αποκτήσει και πάλι ζωή

Το έργο της δημοτικής αγοράς επισκέφθηκε πρόσφατα η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.

Στα κτίρια της Α’ Φάσης της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας, που βρίσκονται επί των οδών Κριεζώτου-Αρεθούσης-Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθούν οι εξυγιάνσεις, η ενίσχυση δηλαδή της θεμελίωσης, προκειμένου να γίνει στέρεο το έδαφος για την τοποθέτηση νέων πλακών. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξυγίανσης, ακολουθούν η εγκατάσταση θερμομόνωσης, οι υδραυλικές προετοιμασίες και οι ηλεκτρολογικές αναμονές.

Στα κτίρια της Β’ Φάσης της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας, που βρίσκονται επί της οδού Νεοφύτου, έχει ήδη ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των πλακών από τις οροφές και ακολουθεί η καθαίρεση των πλακών εδάφους, η διαδικασία των ενεμάτων και η ενίσχυση των κατακόρυφων στοιχείων των λιθοδομών, ώστε να ξεκινήσει η σκυροδέτηση από κάτω προς τα πάνω.

Πότε θα είναι έτοιμη η δημοτική αγορά Χαλκίδας;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχαμε γράψει τον Αύγουστο, το έργο αυτό θα κοστίσει 7.397.177,27 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες εσωτερικής και εξωτερικής διαμόρφωσης σε όλα τα κτίρια της συνολικής έκτασης της Δημοτικής Αγοράς και εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Αγοράς. Η κατασκευή αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.