Πότε γιορτάζει ο Κυριάκος;

Κάθε πότε συμβαίνει αυτή η ιστορική στιγμή για την εκκλησία στην Εύβοια

Η γιορτή του Κυριάκου είναι όπως και της Αγίας Κυριακής. Γιορτάζει αρκετές φορές τον χρόνο. Δείτε ποιες είναι οι ημερομηνίες.

Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής τιμά στις 7 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί.

Η αγία Κυριακή είναι ένα από τα ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας. Πέρασε δύσκολα στα χρόνια του Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 ως το 305. Οι αρχαίοι διωγμοί είναι από τις δύσκολες ημέρες στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και κάθε διωγμός, γιατί είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία πάντα διώκεται.

Η αγία Κυριακή ήταν θυγατέρα ευσεβών γονέων. Ο ηγεμόνας, ανακρίνοντας την παιδούλα και βλέποντας τη σταθερή της πίστη, έδωκε διαταγή να τη μαστιγώσουν σκληρά. Η Κυριακή σε κάθε ερώτηση απαντούσε- «Είμαι χριστιανή».

Και σε κάθε απειλή του ηγεμόνα έλεγε· «Μην πλανιέσαι και μη σε ξεγελάει ο λογισμός σου· με βοηθάει ο Θεός και δεν θα με νικήσεις».

Η αγία Κυριακή, πριν ο δήμιος εκτελέσει τη διαταγή, ζήτησε να την αφήσουνε να προσευχηθεί. Γονάτισε τότε κι άρχισε να προσεύχεται.

Άγιος Κυριακός ο Αναχωρητής. Όσιος και αναχωρητής της χριστιανικής εκκλησίας.

Γιορτάζει και άλλη ημερομηνία ο Κυριάκος

ADVERTISING

Η μνήμη του οποίου τιμάται και στις 29 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κυριάκος αν δεν γιορτάζουν της Αγίας Κυριακής.

Ποιος ήταν ο Άγιος Κυριάκος

Ο Κυριακός γεννήθηκε στην Κόρινθο το 446 και σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου εισήλθε στο μοναχικό βίο από τον μετέπειτα Άγιο Ευθύμιο.

Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και από τα εβδομήντα του γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση.

Τελικά, πέθανε σε ηλικία 107 χρονών.

ADVERTISING

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Κινδυνεύουν ζωές όταν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο

Εύβοια: Έπαθαν πλάκα όταν πρόσεξαν καλύτερα το μεγάλο ψάρι που ήταν στην παραλία

Χαλκίδα: Άφωνοι οι επισκέπτες με αυτό το πανέμορφο πλάσμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.