Πως το τρίβουν το πιπέρι για παιδιά [Στίχοι]

Ένα παραδοσιακό, σκωπτικό τραγούδι με καταγωγή τα χρόνια του Βυζαντίου όταν στα μοναστήρια για λόγους οικονομίας οι καλόγεροι αγόραζαν το πιπέρι σε κόκκους και το έτριβαν ώστε να το πουλήσουν λίγο ακριβότερα.

Ο χορός είναι παραδοσιακός, σε κύκλο και οι χορευτές μιμούνται τις κινήσεις που περιγράφονται στους στίχους.

“Πώς το τρί βλάχα μου καλή, πώς το τρίβουν το πιπέρι;
Πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι;” είναι οι πιο γνωστοί στίχοι και μάλιστα χορεύεται και την καθαρά Δευτέρα.

Πρώτα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λέγεται καθαρή Δευτέρα αλλά καθαρά Δευτέρα. Η λέξη «καθαρός» έρχεται από την Οδύσσεια. Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά μιας και έπειτα ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής.

Ανήκει στο τριώδιο που είναι η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Η ψυχολογία μετά τα Χριστούγεννα δεν είναι και η καλύτερη για αυτό αναζητούμε και άλλες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς.

Πότε άνοιξε το τριώδιο 2022;

Έχουν ξεκινήσει οι απόκριες 2022. Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς είναι στις 6 Μαρτίου 2022. Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 7 Μαρτίου 2022. Η Αποκριά ή το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2022

Πότε τελειώνουν οι απόκριες 2022;
Βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες λένε τα μερομήνια και δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Δεν υπάρχει ενημέρωση από την ΕΜΥ οπότε θα βασιστούμε στα μερομήνια. Τα μερομήνια λένε για ασθενείς βροχοπτώσεις αλλά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.