Στερεά Ελλάδα: Γυναίκα έφτασε κοντά στο θάνατο από μαγκάλι!

Στη Στερεά Ελλάδα μία 45χρονη παραλίγο να χάσει τη ζωή της από μαγκάλι.

Το είχε ανάψει το μαγκάλι για να ζεσταθεί, αλλά εισέπνευσε αναθυμιάσεις και έχασε τις αισθήσεις της.

Ευτυχώς, την 45χρονη, τη βρήκαν και την έσωσαν την τελευταία στιγμή. Τώρα, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης (18.02.2021) όταν η γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της, άναψε ένα μαγκάλι για να ζεσταθεί.

Νωρίς το μεσημέρι, οι δικοί της άνθρωποι ανησύχησαν όταν δεν απαντούσε στις απανωτές τηλεφωνικές κλήσεις που της έκαναν. Κάλεσαν την αστυνομία και πήγαν στο σπίτι, όπου διαπίστωσαν ότι ήταν κλειδωμένο με το κλειδί πίσω από την πόρτα, με την 45χρονη να εξακολουθεί να μην δίνει σημεία ζωής.

Οι αστυνομικοί φώναξαν αμέσως κλειδαρά, με τη βοήθεια του οποίου άνοιξαν την πόρτα για να βρουν στο εσωτερικό του σπιτιού τη γυναίκα σχεδόν αναίσθητη και μέσα στο σπίτι ένα μαγκάλι αναμμένο, οι αναθυμιάσεις του οποίου είχαν «δηλητηριάσει» την άτυχη γυναίκα.

Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε εσπευσμένα την γυναίκα στα επείγοντα όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.

Ευτυχώς οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν, ωστόσο παραμένει για νοσηλεία.

Επικίνδυνο το μαγκάλι για τον θάνατο

Η αναζήτηση φθηνών τρόπων θέρμανσης λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει αρκετούς συμπολίτες μας στη χρήση μαγκαλιών, όπως διαβάζουμε στο onmed.gr.

Πρόκειται ασφαλώς για μια άκρως επικίνδυνη μέθοδο θέρμανσης, η οποία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, ενώ έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) που εκλύει το μαγκάλι είναι το προϊόν της ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Η δηλητηρίαση με το αέριο είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός.

Παράλληλα, το CO δεν προκαλεί κατά την εισπνοή του κάποιον ερεθισμό και είναι τελείως άοσμο σε αντίθεση με άλλα ακόμη τοξικότερα αέρια (χλώριο, υδρόθειο, υδροκυάνιο) των οποίων η έντονη οσμή ή η ερεθιστική δράση προειδοποιεί τον άνθρωπο και του δίνει χρόνο να απομακρυνθεί από τον χώρο με την τοξική ατμόσφαιρα πριν η συγκέντρωσή τους φθάσει σε θανάσιμα επίπεδα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ισχυρό δηλητήριο, που εισπνεόμενο, στην αρχή προκαλεί ζάλη, ακολουθεί πονοκέφαλος, αδυναμία του δηλητηριασμένου που ενώ καταλαβαίνει ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και τέλος χάσιμο των αισθήσεών του και κώμα.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα (σαν κεράσι), που είναι εμφανές και στο πρόσωπο.

Οι τοξικές και θανατηφόρες ιδιότητες του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα από εισπνοή CO αφορούν οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμμένη τη μηχανή, ανθρακωρύχους, μηχανικούς αυτοκινήτων που επισκευάζουν οχήματα σε κλειστά γκαράζ με κακό αερισμό.

Επίσης ατυχήματα από εισπνοή CO, προκαλούνται από άλλες συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως το τζάκι και η σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται.

Το μαγκάλι είχε σκοτώσει 2 φοιτητές

Μάλιστα ο ένας φοιτητής ήταν από τη Χαλκίδα το 2013. Σοκ στο πανελλήνιο είχε προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Λάρισα, όταν δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους και τρεις έπεσαν σε κώμα από αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν βάλει μέσα στο σπίτι τους για να ζεσταθούν.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο ισόγειο διαμέρισμα μονοκατοικίας. Μία παρέα πέντε φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας έδωσαν ραντεβού στο σπίτι όπου έμεναν δύο από τα παιδιά.

Οι πέντε φοιτητές δεν απαντούσαν στα τηλέφωνά τους, ούτε άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού τους.
Οι φοιτήτριες ανησύχησαν και απευθύνθηκαν στη σπιτονοικοκυρά για να τους ανοίξει την πόρτα. Όταν μπήκαν μέσα βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραγικό θέαμα: Οι πέντε φοιτητές λιπόθυμοι στο πάτωμα. Το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχε κατασκευαστεί πρόχειρα από παλιό, κομμένο θερμοσίφωνα βρισκόταν στη μέση του δωματίου.

Οι φοιτήτριες κάλεσαν αμέσως νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ τα οποία έφθασαν αμέσως, συνοδευόμενα από περιπολικά αλλά και οχήματα της Πυροσβεστικής. 

Δύο από τους φοιτητές, ηλικίας 21 και 22 ετών αντίστοιχα ήταν ήδη νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, ηλικίας 22 και 23 ετών διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.