Εύβοια: Αν δεις αυτό το τρομακτικό στη θάλασσα, φύγε μακρυά

Είναι από τις εικόνες που δεν βλέπουμε τόσο συχνά πάνω από τη θάλασσα.

Αν όμως το παρατηρήσουμε δεν θα πρέπει να το πλησιάσουμε καθόλου. Έρχονται αρκετές φορές τον χρόνο. Κυρίως κάνουν την εμφάνιση τους πριν από μία κακοκαιρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλά παρατηρήστε το και ποτέ μην το πλησιάσετε.

Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο από μακρυά αλλά σίγουρα αν σας πλησιάσει θα σας δημιουργήσει προβλήματα.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα και μας κάνουν να τρομάζουμε αν το φαινόμενο αυτό είναι πολύ κοντά μας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είδαμε ήταν αρκετά μακρυά. Όπως θα δείτε και εσείς, το φαινόμενο έγινε στην θαλάσσια περιοχή στην Κύμη.

Δεν είχε κακό καιρό μιας και είχε ανοίγματα ο ουρανός ενώ στο βάθος όπως θα δείτε και εσείς υπήρχε ένα ουράνιο τόξο. Να σας πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ένας υδροσίφωνας στην Κύμη. Υδροσίφωνας είχε εμφανιστεί και σε άλλη παραλία της Εύβοιας.

Αυτό που αποτυπώνεται στην φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν μήνες, είναι ένας υδροσίφωνας. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αλλά σε λίμνες και ποτάμια. Παρότι οι υδροσίφωνες εντοπίζονται περισσότερο σε τροπικές περιοχές, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας αλλά και στον νομό μας. Είναι δεκάδες οι αναφορές για ύπαρξη υδροσίφωνα τόσο στην Νότια, όσο και στην βόρεια Εύβοια.

Τι ακριβώς είναι;

Ως υδροσίφωνας ορίζεται στροβιλιζόμενος αέρας που έχει επαφή με το έδαφος και «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος.

Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Δείτε τι εμφανίστηκε πάνω από τη θάλασσα στην Κύμη πριν μερικούς μήνες (Φωτογραφία)

Είναι από τις εικόνες που δεν βλέπουμε τόσο συχνά πάνω από τη θάλασσα.
Δεν είχε κακό καιρό μιας και είχε ανοίγματα ο ουρανός ενώ στο βάθος όπως θα δείτε και εσείς υπήρχε ένα ουράνιο τόξο. (πηγή φωτογραφίας:facebook.com)

Υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας – Θεαματικό αλλά επικίνδυνο φαινόμενο

Οι υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας, είναι ένα σχετικά σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο αν και σχεδόν άγνωστο μέχρι πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας.

Ο υδροσίφωνας είναι ένα πολύ θεματικό φαινόμενο, έχει τη μορφή στήλης περιστρεφόμενου αέρα πλάτους 30 – 50 μέτρων που μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ή και περισσότερο και κινείται διανύοντας μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι μεγάλο ύψος στον ουρανό, ενώ οι ισχυρότεροι συνδέονται με τη βάση νέφους καταιγίδας.

Είναι από τις εικόνες που δεν βλέπουμε τόσο συχνά πάνω από τη θάλασσα.
Οι ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε αίθριο και ανέφελο ουρανό. (πηγή εικόνας: makthes.gr)

Οι υδροσίφωνες, αν και μικρής κλίμακας φαινόμενα, ωστόσο είναι επικίνδυνοι και μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά σε μικρά η μεγαλύτερα σκάφη ή ακόμα να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές αν βγουν στην ξηρά λόγω των ισχυρών ανέμων σε κτίρια ή να πλήξουν ανθρώπους. Ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ ακόμα περισσότερο διαρκούν οι ισχυρότεροι σίφωνες.

Συχνότητα και περιοχές εμφάνισης

Η συχνότητά τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας καταγράφονται περίπου 60 υδροσίφωνες κατά μέσο όρο σε 30-40 ημέρες ετησίως. Εμφανίζονται όλο το χρόνο, ενώ οι ισχυρότεροι και πιο καταστρεπτικοί δημιουργούνται στη διάρκεια καταιγίδων.

Εύβοια νέα σήμερα

Ποιοι οικοπεδούχοι στην Εύβοια θα πληρώσουν πρόστιμα;

Τα 2 φουλ παράξενα της Εύβοιας που όλο το internet γελά

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι