Δείτε τι εμφανίστηκε πάνω από τη θάλασσα στην Εύβοια [Φωτογραφία]

Βάρκα
Βάρκα

Είναι από τις εικόνες που δεν βλέπουμε τόσο συχνά πάνω από τη θάλασσα.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα και μας κάνουν να τρομάζουμε αν το φαινόμενο αυτό είναι πολύ κοντά μας. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είδαμε ήταν αρκετά μακρυά. Όπως θα δείτε και εσείς, το φαινόμενο έγινε στην θαλάσσια περιοχή στην Κύμη.

Δεν είχε κακό καιρό μιας και είχε ανοίγματα ο ουρανός ενώ στο βάθος όπως θα δείτε και εσείς υπήρχε ένα ουράνιο τόξο. Να σας πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ένας υδροσίφωνας στην Κύμη. Υδροσίφωνας είχε εμφανιστεί και σε άλλη παραλία της Εύβοιας.

Αυτό που αποτυπώνεται στην φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν μέρες, είναι ένας υδροσίφωνας. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο σύμφωνα με το lifo.gr, που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αφού πολλοί έχουν δημιουργηθεί σε λίμνες και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Λιμνών και του Ποταμού St. Lawrence River. Παρότι οι υδροσίφωνες εντοπίζονται περισσότερο σε τροπικές περιοχές αλλά και σε εύκρατες περιοχές αναλόγως την εποχή (κυρίως στην δυτική ακτή της Ευρώπης, καθώς και τα βρετανικά νησιά) τελευταία το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας.

Τι ακριβώς είναι;

Ως υδροσίφωνας (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Tornado).

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη ήταν ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Alfred Wegener. Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Δείτε τι εμφανίστηκε πάνω από τη θάλασσα στην Κύμη (Φωτογραφία)

Δεν είχε κακό καιρό μιας και είχε ανοίγματα ο ουρανός ενώ στο βάθος όπως θα δείτε και εσείς υπήρχε ένα ουράνιο τόξο. (πηγή φωτογραφίας:facebook.com)

Υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας – Θεαματικό αλλά επικίνδυνο φαινόμενο

Οι υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλοι θάλασσας, είναι ένα σχετικά σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο αν και σχεδόν άγνωστο μέχρι πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας. Εμφανίζονται σύμφωνα με το παρακάτω ενδιαφέρον ρεπορτάζ της makthes.gr, σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε λίμνες και μπορεί να πλήξουν και παράκτιες περιοχές. Συχνά δημιουργούνται και οικογένειες υδροσιφώνων, δηλ. 2-3 ή περισσότεροι, που σχηματίζονται είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο.

Ο υδροσίφωνας είναι ένα πολύ θεματικό φαινόμενο, έχει τη μορφή στήλης περιστρεφόμενου αέρα πλάτους 30 – 50 μέτρων που μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ή και περισσότερο και κινείται διανύοντας μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Εκτείνεται από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι μεγάλο ύψος στον ουρανό, ενώ οι ισχυρότεροι συνδέονται με τη βάση νέφους καταιγίδας. Το φαινόμενο είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστρεπτικό λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, που φθάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μπορεί συχνά να ξεπερνούν και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι υδροσίφωνες, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και κακοκαιρίας, ενώ μικρότεροι υδροσίφωνες μπορεί να εμφανισθούν και σε αίθριο και ανέφελο ουρανό. (πηγή εικόνας: makthes.gr)

Οι υδροσίφωνες, αν και μικρής κλίμακας φαινόμενα, ωστόσο είναι επικίνδυνοι και μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά σε μικρά η μεγαλύτερα σκάφη ή ακόμα να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές αν βγουν στην ξηρά λόγω των ισχυρών ανέμων σε κτίρια ή να πλήξουν ανθρώπους. Ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ ακόμα περισσότερο διαρκούν οι ισχυρότεροι σίφωνες.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2002, υδροσίφωνας που σχηματίσθηκε στην παραλιακή περιοχή της Μεθώνης Πιερίας εισέβαλε στην ξηρά, προκαλώντας το θανατηφόρο τραυματισμό δεκάχρονου αγοριού.

Βροχή ψαριών

Ο υδροσίφωνας μπορεί να περιέχει και νερό μαζί με το περιεχόμενό του, που μπορεί να είναι ακόμα και ψάρια, βατράχια, χόρτα κλπ., τα οποία πέφτουν σε παρακείμενες περιοχές, κι έτσι εξηγείται το φαινόμενο της βροχής ψαριών που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας (Φλώρινα, Κιλκίς κτλ.).

Συχνότητα και περιοχές εμφάνισης

Η συχνότητά τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας καταγράφονται περίπου 60 υδροσίφωνες κατά μέσο όρο σε 30-40 ημέρες ετησίως. Εμφανίζονται όλο το χρόνο, ενώ οι ισχυρότεροι και πιο καταστρεπτικοί δημιουργούνται στη διάρκεια καταιγίδων. Στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, στη δυτική και νότια Ελλάδα πιο συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τους μήνες αυτούς.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο evianews.com