Η προστασία της μητρότητας στο εργατικό δίκαιο

Το εργατικό δίκαιο αποτελεί τον εγγυητή των εργασιακών δικαιωμάτων. Δε θα άφηνε λοιπόν χωρίς νομοθετική πρόνοια τον θεσμό της μητρότητας. Η μητρότητα δε θα πρέπει να αποτελεί εργασιακό εμπόδιο για τις γυναίκες αλλά θα πρέπει αυτές οι δύο εκφάνσεις της ζωής να συνδυάζονται αρμονικά. Η προστασία που παρέχεται από το εργατικό δίκαιο εκτείνεται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό.

Αρχικά επισημαίνεται πως απαγορεύονται οι διακρίσεις κατά τη πρόσληψη. Ο εργοδότης λοιπόν, δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί τη πρόσληψη εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Η γυναίκα κατά τη διαδικασία της προσλήψεως της δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώσει πως είναι έγκυος, ούτε επιτρέπεται να επιβληθεί σε τεστ εγκυμοσύνης.

Η άρνηση της προσλήψεως δεν απαγορεύεται αν είναι αντικειμενικά ακατάλληλη για την εργασία η εγκυμονούσα ή αν η συγκεκριμένη εργασία είναι αντικειμενικά επικίνδυνη είτε για αυτή είτε για το έμβρυο. Αν για τη πρόσληψη απαιτείται ιατρική βεβαίωση, η έγκυος προσλαμβάνεται χωρίς ιατρική βεβαίωση, αν οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση της βεβαιώσεως είναι επικίνδυνες για την υγεία της ίδιας ή του εμβρύου.

Αν είναι απαραίτητη η ιατρική βεβαίωση παρέχεται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.
Ο νόμος παρέχει αυξημένη προστασία στην έγκυο και κατά την εργασία καθώς ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να έχει στη διάθεση του μια γραπτή εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στην εργασία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι αυτοί και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Απαγορεύεται οι εργαζόμενες να υποχρεωθούν να εκτελέσουν εργασία που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην ασφάλεια και την υγεία τη δική τους και των εμβρύων. Όσες εγκυμονούσες ή λεχώνες εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αντίστοιχη θέση την ημέρα. Αν αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατο απαλλάσσονται από την εργασία και τους καταβάλλονται οι αποδοχές σύμφωνα με τα ισχύοντα για την άδεια μητρότητας.
Αναφορικά με την άδεια μητρότητας, οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια μητρότητας προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο βεβαιώνει τη πιθανή ημερομηνία του τοκετού.

Το σύνολο της άδειας μητρότητας ανέρχεται στις δέκα επτά εβδομάδες. Οι οκτώ εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από τη πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννιά μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας δικαιούται αποδοχές και ο χρόνος της άδειας θεωρείται πραγματική απασχόληση για τη καταβολή πάσης φύσεως επιδομάτων.

Να καταστεί σαφές πως η καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη για το διάστημα της εγκυμοσύνης καθώς και 18 μήνες μετά τον τοκετό απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη, εκτός αν αποδειχθεί κάποιος σπουδαίος λόγος για καταγγελία της εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι και συγκεκριμένα οι εργατολόγοι είναι ο κατάλληλοι επιστήμονες για να διαφυλάξει τα εργασιακά σας δικαιώματα για το κρίσιμο διάστημα πριν αλλά και μετά τον τοκετό, ώστε να συνδυάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θαύμα της μητρότητας και την εργασία σας.

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι;

Πως μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα

ΟΠΕΚΕΠΕ συνδεδεμένη 2023: Πότε θα πληρωθεί;

Χαλκίδα: Η απίστευτη πατέντα σε παράθυρο για να μην κρυώνουν

Βόρεια Εύβοια: Ο υδροστρόβιλος τους άφησε άφωνους

Χαλκίδα: Βγήκαν από τις βάρκες τους και είδαν μια αλεπού να τους παρακολουθεί

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις