3 μέτρα πρόληψης ενάντια στα φλεβικά προβλήματα

Τα φλεβικά προβλήματα εκδηλώνονται αρκετά συχνά στον ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη και επηρεάζουν μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, αφού εκτιμάται πως το 25% ταλαιπωρείται από αυτά στη διάρκεια της ζωής του.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί συνιστούν τις πρώτες εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου στον οργανισμό (πρώτο και δεύτερο στάδιο εξέλιξης, αντίστοιχα) και εμφανίζονται κυρίως στα πόδια προκαλώντας σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Οι περισσότεροι ασθενείς κινητοποιούνται από το αισθητικό ζήτημα και απευθύνονται σε ειδικό γιατρό αναζητώντας θεραπεία των ευρυαγγειών και των κιρσών. Μερικοί δε, από τους ασθενείς χρειάζονται διάγνωση και εξατομικευμένη φροντίδα προκειμένου να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν τις εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου.

Δείτε λοιπόν, παρακάτω ποια μέτρα πρόληψης μπορείτε να λάβετε με στόχο να προλάβετε την εμφάνιση ευρυαγγειών και κιρσών στα πόδια σας, αλλά και να νιώσετε ανακούφιση από τα συμπτώματα που τυχόν βιώνετε εξαιτίας του φλεβικού προβλήματος.

3 μέτρα για την πρόληψη & την ανακούφιση των ευρυαγγειών και κιρσών

Χρησιμοποιήστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η συστηματική εφαρμογή εξωτερικής συμπίεσης με ελαστικές κάλτσες είναι αποδεδειγμένο ιατρικά ότι βελτιώνει την κυκλοφορία, επιβραδύνοντας την εμφάνιση και την εξέλιξη της φλεβικής νόσου. Η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης επιπλέον, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της φλεβικής νόσου στα κάτω άκρα και βοηθάει στη μείωση του οιδήματος των ποδιών, όταν υπάρχει φλεβική ή λεμφική αιτία.

Όπως θα σας εξηγήσει και ο ιατρός σας, οι ειδικές αυτές ελαστικές κάλτσες προσφέρουν την καλύτερη λύση για την άσκηση εξωτερικής πίεσης στα κάτω άκρα των ασθενών. Πιέζουν τα πόδια με διαβαθμισμένη ένταση, που είναι πιο ισχυρή στην περιοχή των αστραγάλων, αλλά πιο ήπια στις κνήμες και τους μηρούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταδιακά η αποκατάσταση της ομαλής κυκλοφορίας κυκλοφορία στις επιφανειακές και κυρίως στις βαθιές φλέβες χαμηλά στα πόδια.

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε για τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι ότι χρειάζεται να τις φοράτε στη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το βράδυ, εκτός αν ο ιατρός σας κρίνει ότι είναι για εσάς απαραίτητες και στον ύπνο.

Ξεκουράστε επαρκώς τα πόδια σας στη διάρκεια κάθε ημέρας

Αν έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε φλεβική νόσο (λόγω κληρονομικότητας) ή αν πάσχετε ήδη από αυτή, είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζετε επαρκώς τα πόδια σας τις ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ξεκούρασης των κάτω άκρων είναι να τοποθετήσετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση. Δηλαδή, όταν ξεκουράζεστε, να τα τοποθετείτε σε υψηλότερο σημείο από τους γοφούς σας, προκειμένου να αποσυμφορίζεται το φλεβικό σύστημα και να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.

Αν η εργασία σας απαιτεί να είστε σε πολύωρη ορθοστασία, μεριμνήστε ώστε να περπατάτε κάθε 30 με 40 λεπτά ακίνητης όρθιας στάσης για 5 λεπτά. Αν η εργασία σας απαιτεί να είστε πολλές ώρες σε καθιστή στάση, τότε προτείνεται να κάνετε διάλειμμα για να περπατάτε μερικά λεπτά κάθε μία ώρα, έστω και μέσα στο περιβάλλον της εργασίας σας.

Βάλτε τις αθλητικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα

Οι αθλητικές δραστηριότητες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων και βοηθούν τόσο στην πρόληψη των φλεβικών παθήσεων, όσο και στην επιβράδυνση της εξέλιξής τους.

Οι αθλητικές δραστηριότητες που προτείνονται σε άτομα που εμφανίζουν πφλεβικά προβλήματα είναι κυρίως η ποδηλασία και η κολύμβηση. Φυσικά, πολύ βοηθητικό είναι και το περπάτημα το οποίο όμως χρειάζεται να γίνεται καθημερινά.

Αν η καθημερινότητά σας δεν σας αφήνει ελεύθερο χρόνο για γυμναστική, το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε στον χώρο σας καθώς βρίσκεστε στις μύτες των δακτύλων των ποδιών σας, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα σας.