Εύβοια: Τι είδε να κρύβεται στο χωράφι της; [Φωτογραφία]

Είναι από τις στιγμές που όταν έρθεις αντιμέτωπος μαζί του δεν πρέπει να χάσεις την ψυχραιμία σου. Δεν θα πρέπει να φοβηθείς και να το αφήσεις να φύγει.

Δεν χρειάζονται κινήσεις πανικού εκτός αν σε τσιμπήσει όπως είχε γίνει πρόσφατα στην Βόρεια Εύβοια όπου ο άτυχος άντρας χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Λαμίας για να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός. 

Σε αυτή την περίπτωση μόνο το είδαν και δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο. Στο παρά πέντε γλύτωσαν μάνα και κόρη από φίδι το οποίο βρέθηκε ξαφνικά στην αυλή του σπιτιού τους.

Το συμβάν έγινε σε χωριό της Νότιας Εύβοιας τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα έγιναν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου 2020. Ήταν μάνα και κόρη στην αυλή του σπιτιού τους. Ξαφνικά είδαν μπροστά τους μία οχιά που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες. Αμέσως αντέδρασαν με προσοχή καθώς το δηλητηριώδες φίδι ήταν έτοιμο να μπει μέσα στο σπίτι.

Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία και φόβο καθώς το μόνο που δεν περίμεναν να δουν ήταν το φίδι στην αυλή τους το οποίο είχε κρυφτεί έτοιμο να επιτεθεί μέσα σε ξερά χόρτα.

φίδι Εύβοια
φίδι Εύβοια (πηγή φωτογραφίας: evima.gr)

Μετά από δάγκωμα φιδιού είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης:

1. Το θύμα να παραμένει ήρεμο. Χρειάζεται να του δίνεται καθησυχαστική ψυχολογική στήριξη και να του αναφέρεται ότι η ιατρική περίθαλψη που θα του παρασχεθεί επειγόντως είναι αποτελεσματική για την ίασή του.

2. Να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο οι κινήσεις του θύματος. Η μείωση των κινήσεων περιορίζει τις δυνατότητες διάχυσης του δηλητηρίου. Εάν είναι δυνατόν, να τοποθετείται χαλαρά νάρθηκας για καλύτερο περιορισμό των κινήσεων και για διατήρηση του σημείου του δαγκώματος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδίας, με στόχο τη μείωση ροής του δηλητηρίου.

3. Να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν στην περιοχή του δαγκώματος αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.

4. Το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής και του σώματος του φιδιού έχουν σημασία για τη θεραπεία. Το θύμα ή και άτομα που πιθανόν να ήταν μαζί του, είναι καλό να προσπαθήσουν να θυμηθούν και να συγκρατήσουν, εάν τα είδαν, τα εν λόγω χαρακτηριστικά του φιδιού. Επίσης είναι καλό, εάν έχουν μαζί τους κάποια συσκευή φωτογράφησης και εάν προλάβουν, να φωτογραφήσουν το φίδι από απόσταση ασφαλείας. Επιπλέον, η φωτογράφηση της αρχικής περιοχής του δαγκώματος είναι χρήσιμη για παρακολούθηση της εξέλιξης.

5. Δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για κυνήγι και θανάτωση του φιδιού και ούτε να ριψοκινδυνεύει οποιοσδήποτε για το σκοπό αυτό. Μόνο εάν εύκολα έχει θανατωθεί το φίδι μπορεί να μεταφερθεί κάτω από ασφαλείς συνθήκες για σκοπούς αναγνώρισης. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι τα νεκρά φίδια μπορούν να δαγκώσουν λόγω αντανακλαστικών, που παραμένουν ακόμη και ώρες μετά από τη θανάτωση τους.

6. Να αφαιρούνται ρούχα, δαχτυλίδια ή κοσμήματα που δυνατόν να συσφίγγουν την περιοχή του δαγκώματος.

7. Να μη γίνεται οποιαδήποτε τομή με μαχαίρι ή λεπίδα γύρω την περιοχή που έγινε το δάγκωμα του φιδιού, ούτε προσπάθεια αναρρόφησης με συσκευή ή με το στόμα του δηλητηρίου από το σημείο εισδοχής, όπως επίσης να αποφεύγεται να γίνεται δέσιμο με σύσφιξη του μέλους που υπέστη την επίθεση από το φίδι. Οι μέθοδοι αυτοί δεν βοηθούν και είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο υπάρχουν συγγραφείς που συστήνουν κάποτε τη χρήση συσκευής αναρρόφησης, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επίσης να αποφεύγεται η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο σημείο δαγκώματος.

8. Να παρακολουθούνται και να καταγράφονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, όπως ο σφυγμός, οι κτύποι της καρδίας ανά λεπτό, η αναπνοή, ο αριθμός των αναπνοών ανά λεπτό, η πίεση, το χρώμα του ασθενούς, το χρώμα και η κατάσταση στην περιοχή του δαγκώματος και η θερμοκρασία.

9. Να μη χορηγούνται οποιαδήποτε φάρμακα και να αποφεύγεται να δίνεται οτιδήποτε από το στόμα στον ασθενή χωρίς συμβουλή από γιατρό. (medlook)