Τι μπορείτε να κάνετε για να πετύχει το eshop σας

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της πανδημίας ωθεί ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο.

Οι αυξημένες ανάγκες για ψηφιακές υπηρεσίες (κατασκευη ιστοσελιδας ή eshop, digital διαφήμιση) αποτυπώνουν τη βασική επιδίωξη των εγχώριων επαγγελματιών που αφορά στην αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των κερδών τους.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της εξοικείωσης και της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο διαφαίνεται μέρα με τη μέρα, όπως αποτυπώνεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στην πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

Αν είστε επιχειρηματίας και διαθέτετε e-shop με προϊόντα ή παρέχετε υπηρεσίες, δείτε παρακάτω πώς έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας η στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μάθετε ακόμη στη συνέχεια, τι μπορείτε να κάνετε εσείς προκειμένου να αδράξετε την ευκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop).

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα εγχώρια e-shops;

Η δημιουργία νέων αναγκών -εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας με τα προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας covid-19- εκ των πραγμάτων μεταβάλλουν τα ως τώρα δεδομένα.

Τα digital εργαλεία προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών καταφέρνουν να στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη φυσική αγορά -πέρα από το ηλεκτρονικό εμπόριο- που πλήττεται δραματικά.

Με τα μέτρα στήριξης που προσφέρονται στους επαγγελματίες, ακόμα και τώρα ο κάθε ένας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις ευκαιρίες που του προσφέρει το Διαδίκτυο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την δραστηριότητά του.

Στη χώρα μας, χιλιάδες επιχειρήσεις που μπήκαν στον «χορό» του Ίντερνετ ήδη από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, καταφέρνουν όχι μόνο να διατηρούν τα καταστήματά τους δραστήρια αλλά και να αυξάνουν τα κέρδη τους παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις τα φυσικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο συνέδραμε αποφασιστικά στην απόδοση της ψηφιακής δραστηριοποίησης από μέρους των επαγγελματιών, είτε στο εμπόριο αγαθών είτε στην παροχή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε σε δειγματοληπτική Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από Νοικοκυριά και Άτομα, έτους 2020, ότι ένας στους δύο εγχώριους καταναλωτές που έχουν χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το Ίντερνετ πραγματοποίησαν στη διάρκεια του έτους κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών.

Συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, γίνεται λόγος για αύξηση 15,2% στις ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποίησαν μέσω Διαδικτύου οι καταναλωτές ηλικίας 16 – 74 ετών, που διαμένουν στην Ελλάδα.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι εγχώριοι καταναλωτές προτίμησαν να κάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές τους από ελληνικά sites και eshops σε ποσοστό 93,1%! Η θεαματική αυτή προτίμηση εξηγείται λόγω της διάθεσης των καταναλωτών να στηρίξει την εγχώρια αγορά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά και λόγω της συντομότερης παράδοσης των παραγγελιών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σημειώσετε επιτυχία με το eshop σας

Οι επαγγελματίες που επιδιώκουν να μπουν στην ψηφιακή αγορά ή όσοι ήδη δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο χρειάζεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Προκειμένου να σημειώσει επιτυχία το ηλεκτρονικό εγχείρημά σας κρίνεται πλέον ως αναγκαία η αξιοποίηση των εργαλείων του Digital Marketing για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Τα εργαλεία του Digital Marketing χρειάζονται γνώση και στρατηγική για να συνδράμουν αποτελεσματικά στην αύξηση των πωλήσεων του eshop και κατ’ επέκταση των κερδών σας.

Ο πλέον αξιόπιστος και οικονομικά ελεγχόμενος τρόπος διαφήμισης των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας μπορεί να γίνει μέσω της διαφημιστικής πλατφόρμας της Google, Google Ads.

Αναθέτοντας σε έναν επαγγελματία την ηλεκτρονική προώθηση της δραστηριότητά σας, θα έχετε την ευκαιρία να προβάλλετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας στα αποτελέσματα της Google, με αποδοτικές διαφημίσεις που στοχεύουν το επιθυμητό καταναλωτικό κοινό, περιορίζοντας στο ελάχιστο το κόστος της επένδυσής σας.

Ένας άλλος, εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος για να αναπτύξετε το eshop σας είναι το marketing στα δημοφιλή social media. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχετε τη δυνατότητα να προσεγγίσετε δυνητικούς πελάτες για το eshop σας με άμεσο και οικονομικό τρόπο. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα να διατηρείτε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας και να ισχυροποιείτε τη φίρμα σας.