Επίδομα θέρμανσης 2022-2023: Πότε αρχίζει η πληρωμή;

Πως και πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;
Επίδομα θέρμανσης 2022 2023: Ποια είναι τα ποσά;

Επίδομα θέρμανσης πληρωμή: Ένα επίδομα ανάσας για χιλιάδες οικογένειες και στην Εύβοια.

Η θέρμανση τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητη και υπάρχει μεγάλη ζήτηση κατά την διάρκεια χιονοπτώσεων. Υπάρχουν και πολλές κλοπές για την θέρμανση και στη Χαλκίδα. Δεν διστάζουν να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών και να αρπάζουν ξύλα.

Όσον αφορά στην προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης, προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

Επίδομα θέρμανσης αίτηση 2022: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η εφαρμογή;

Φέτος οι δικαιούχοι αγγίζουν τα 1,3 εκατ. δικαιούχους, ενώ το χρονικό περιθώριο των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης είναι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης 2022 2023: Ποια είναι τα ποσά;

Το ελάχιστο ποσό επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται, με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, σε 100 ευρώ. Για τις περιοχές με πολύ κρύο, όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζεται για τους νέους δικαιούχους και για όσους επιστρέψουν σε άλλο καύσιμο πέρα του φυσικού αερίου με το ποσό του επιδόματος για αυτή τη κατηγορία να διαμορφώνεται από 200 ευρώ έως 1.600 ευρώ.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα πάρουν την προκαταβολή, η οποία θα είναι ίση με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν πέρυσι. Το υπόλοιπο ποσό που θα υπολογιστεί θα το λάβουν αργότερα, σε άλλες δύο δόσεις. Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πάρουν διπλό επίδομα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.600 ευρώ το ανώτερο.

Επίδομα θέρμανσης: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ειναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Πως και πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;

Όλα θα γίνουν μέσω του gov.gr. Από την υπηρεσία θα κάνετε αίτηση επιδόματος θέρμανσης, ή θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τα λοιπά καύσιμα όπως φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης;

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις της πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης το 2023.