Εύβοια: Σε ποιες περιοχές θα ρίξει χιόνι;

Πότε χαλάει ο καιρός και έρχονται τα χιόνια και στην Εύβοια – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Ο καιρός αλλάζει… διάθεση και τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι ισχυροί άνεμοι, το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια
Έρχονται χιόνια στην Εύβοια

Πότε έρχονται τελικά χιονοπτώσεις και στην Εύβοια – Ποιες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων;

Μετά τα πρώτα χιόνια του 2024 στην Εύβοια, τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις, «έρχεται» και άλλο κύμα ψύχους και στην Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σάββατο το βράδυ (20.01.24) έρχονται χιόνια, με παγετό και «βουτιά» της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη χιονόπτωση στην Εύβοια, ήταν μία εβδομάδα πριν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων έρχεται κύμα κακοκαιρίας όπου θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία και στην Εύβοια.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Πως οδηγούμε στο χιόνι

Η οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους απαιτεί προσοχή, προετοιμασία και παρατηρητικότητα. Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το χιόνι ή τον πάγο προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

– Αυξήστε την απόσταση ασφαλείας με τα άλλα οχήματα.

– Επιταχύνετε και επιβραδύνετε αργά και σταθερά, αποφεύγοντας απότομες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ολίσθηση.

– Ξεκινήστε από την δευτέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο ολίσθησης.

– Αποφύγετε το ξαφνικό πάτημα στα φρένα. Χρησιμοποιήστε τα φρένα απαλά και επαναλαμβανόμενα για να αποτρέψετε τον κίνδυνο κλειδώματος των τροχών.

– Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες, αν οι συνθήκες το απαιτούν.

– Πάντα θυμηθείτε ότι η προσοχή είναι καθοριστική όταν οδηγείτε σε χιονισμένους δρόμους.

Οι αλυσίδες χιονιού 2024 είναι υποχρεωτικές: Ποιο είναι το πρόστιμο;

Οι αλυσίδες χιονιού 2024 είναι υποχρεωτικές
Οι αλυσίδες χιονιού 2024 είναι υποχρεωτικές

Οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών είναι υποχρεωμένοι να έχουν αλυσίδες χιονιού ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Αλυσίδες χιονιού υποχρεωτικές: Πότε έχει πρόστιμο;

Πότε έρχεται το πρόστιμο; Το πρόστιμο έρχεται για την μη χρήση αλυσίδων χιονιού όταν υπάρχει προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Και όταν λέμε αρμόδιες αρχές εννοούμε τις αστυνομικές διευθύνσεις, διευθύνσεις τροχαίας και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Αν σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρξει ενημέρωση ότι υπάρχουν επικρατούσες καιρικές συνθήκες που επιβάλλεται οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, τότε υπάρχει το πρόστιμο για τις αλυσίδες χιονιού. Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν αλυσίδες χιονιού μέσα στα αυτοκίνητά τους.