Εύβοια: Τα κόλπα για να σε κλέψουν

Εύβοια: Τα κόλπα για να σε κλέψουν

Τα μάτια μας δεκατέσσερα στα κόλπα των δραστών

Ενδιαφέρον έχει μια σύλληψη που έγινε στο Βασιλικό στην Εύβοια πριν αρκετούς μήνες. Δεν έχει να κάνει με ποιους έπιασαν αλλά με τα κόλπα που χρησιμοποιούσαν για να κλέψουν πολίτες.

Πρόσφατα, στη σύλληψη δύο αντρών, ηλικίας 31 και 61 ετών, μελών συμμορίας που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης, προχώρησε η αστυνομία. Τα δύο άτομα εντοπίστηκαν στο Βασιλικό και στα Άνω Λιόσια και συνελήφθησαν με εντάλματα.

Από αυτή την σύλληψη βγαίνουν πολλές αλήθειες για το πως σε κλέβουν οι επιτήδειοι.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συμμορία στοχοποιούσε ηλικιωμένα και υπερήλικα άτομα, που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι επιτήδειοι κλέβουν άτομα μεγάλης ηλικίας με κινητικά προβλήματα ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν ακαριαία.

Κυρίως πρωινές η μεσημβρινές ώρες, περιφέρονται σε διάφορες περιοχές προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματά τους, και συγκεκριμένα σε σημεία που υπάρχουν σούπερ μάρκετ φαρμακεία κ.ά..

Αφού εντόπιζουν τους “στόχους”, τους ακολουθούν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους και μετά κλέβουν. Μόλις οι ηλικιωμένοι πήγαινουν να μπουν στα σπίτια τους, τα μέλη της συμμορίας εμφανίζονταν μπροστά τους, και τους λένε ότι είναι υπάλληλοι ή τεχνικοί εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και συντηρητές ανελκυστήρων.

Με πρόσχημα την εξέταση υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος ή βλάβης στις τηλεφωνικές γραμμές, ή του ασανσέρ, τους πείθουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στα σπίτια τους και μετά βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο και κλέβουν.

Κάποιο από τα μέλη της συμμορίας οδηγεί τους ηλικιωμένους, συνήθως στο χώρο της κουζίνας όπου τους απασχολεί, ενώ παράλληλα συνεργοί, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, ερευνούν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Αφού κλέβουν, κατόπιν φεύγουν επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητο στο οποίο τους περιμένει συνεργός τους, που εκτελεί χρέη οδηγού και τσιλιαδόρου.

Σε περίπτωση που οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονταν τις προθέσεις τους και αντιδρούν, τα μέλη της συμμορίας, δεν διστάζουν να μεταχειριστούν βίαιους τρόπους προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και να διαφύγουν της σύλληψης τους.