Εύβοια: Δείτε τι τρομακτικό είδε σε αμμουδιά

Έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο σε αρκετές παραλίες και δυστυχώς φέτος το καλοκαίρι, θα συνηθίσουμε να ζούμε με αυτές.

Δεν υπάρχει παραλία στην Εύβοια που να μην την έχουν επισκεφθεί και να μην έχουν κάνει πολλούς να τρομάξουν την ώρα που κάνουν κολύμπι.

Παρέχουν μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο έρχεται σε επαφή και το τσίμπημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, όχι όμως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν είναι τόσο επικίνδυνες σαν τις μωβ μέδουσες και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην τις πειράξετε και να τις αφήσετε να συνεχίσουν την πορεία τους.

Υπάρχουν παραλίες και στην Εύβοια, όπως μας λένε λουόμενοι, που είναι γεμάτες από μέδουσες Pelagia noctiluca, το είδος που πριν από μερικά χρόνια είχε κατακλύσει τον Κορινθιακό κόλπο προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, πιθανολογείται ότι είναι η αιτία που οι μέδουσες κατακλύζουν τα τελευταία καλοκαίρια τις ελληνικές θάλασσες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Μεσογείου έχει ανέβει και τα τελευταία 20χρόνια, στις ελληνικές θάλασσες έχει παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό.

Οι μέδουσες, αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς κάνουν πολλούς να τις φοβούνται. Δεν είναι επικίνδυνες και απλά δεν θα πρέπει να τις πειράζετε μιας και είναι τα “φίλτρα” της θάλασσας όπως μας έλεγαν οι παλιοί. Χάρη σε αυτές καθαρίζονται οι θάλασσες μας.

Που έχει μωβ μέδουσες
Τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στην εξάπλωση και την μετακίνησή τους από παραλία σε παραλία. Επιπλέον, η θερμοκρασία της θάλασσας βοηθά στην επιτυχή αναπαραγωγή της μέδουσας, που συμβαίνει σε θερμοκρασία από 16 βαθμούς έως 27 βαθμούς κελσίου. Στις θάλασσες και στην Εύβοια δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 12 βαθμούς κελσίου ούτε τον χειμώνα, σε άλλες περιοχές όπως στα νότια της Κρήτης έχουμε πολύ ζεστά νερά,οπότε καταλαβαίνουμε πόσο ευνοϊκό έχει γίνει το κλίμα για τις μωβ μέδουσες. Πηγή φωτογραφίας: facebook

Το ίδιο ισχύει και για τις μωβ μέδουσες, όπου αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά. “Που έχει μωβ μέδουσες” ρωτούν πολλοί και η απάντηση είναι ότι οι τελευταίες καταχωρήσεις αυξάνονται. Έχουν βρεθεί σε Σαρωνικό, Πελοπόννησο, Παξούς, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.

Τέλος, μια συμβουλή είναι να κοιτάζετε τον καιρό και τους ανέμους πριν πάτε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας . Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Έχασαν τα λόγια τους με αυτό που είδαν στον ουρανό

Εύβοια: Το απίστευτο αυτοκίνητο που πολλοί έπαθαν πλάκα

Εύβοια: Έπαθαν πλάκα όταν πρόσεξαν καλύτερα στο κύμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.