Πότε γιορτάζονται τα Θεοφάνεια με το παλιό ημερολόγιο;

Τι και πότε

Πότε είναι ο εορτασμός των Θεοφανείων με το παλιό ημερολόγιο – Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του θρησκευτικού ημερολογίου – Όλες οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, ακολουθούν ακόμη και σήμερα το παλιό ημερολόγιο

Πότε γιορτάζονται τα Θεοφάνεια με το παλαιό ημερολόγιο. Η εορτή των Θεοφανείων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του θρησκευτικού ημερολογίου, όμως, για κάποιους, η ημερομηνία της διαφέρει ανάλογα με το ημερολόγιο που ακολουθούν.

Το 1924, στην Ελλάδα, υπήρξε έντονη αντίδραση από ιερείς, μοναχούς και απλούς πολίτες ενάντια στην Εκκλησία της Ελλάδος, όταν αυτή αποφάσισε να αλλάξει το εκκλησιαστικό ημερολόγιο.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου 1924, η Εκκλησία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο το ελληνικό κράτος είχε ήδη καθιερώσει στις 16 Φεβρουαρίου 1923, αντικαθιστώντας το Ιουλιανό.

Μέχρι τότε, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν δύο ημερολόγια: ένα για τις κρατικές υποθέσεις και ένα για την Εκκλησία. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Παλαιοημερολογιτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι ήταν το πρώτο βήμα για την υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πάπα. Πίστευαν επίσης ότι η Εκκλησία της Ελλάδος υιοθετούσε έναν οικουμενικό προσανατολισμό, μακριά από την παράδοση.

Οι διαφωνίες αυτές, μαζί με άλλες, οδήγησαν στη δημιουργία πολλών παρατάξεων Παλαιοημερολογιτών. Σήμερα, κοινότητες Παλαιοημερολογιτών υπάρχουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ενώ η πλειοψηφία των Χριστιανών γιορτάζει τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου, οι Παλαιοημερολογίτες έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο χρονολογικό τους πλαίσιο.

Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, τα Θεοφάνεια γιορτάζονται 13 ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου.

Αυτή η χρονολογία ακολουθείται από τους λεγόμενους Παλαιοημερολογίτες, που είναι Χριστιανοί που προτιμούν να ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο.

Οι παραδόσεις αυτές εξακολουθούν να ζουν σε μια συγκεκριμένη κοινότητα των Χριστιανών, που προτιμούν να ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού των ημερομηνιών.

Αυτοί που ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο, γνωστοί και ως Παλαιοημερολογίτες, παραμένουν πιστοί στις αρχές τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όλα τα Πατριαρχεία και όλες οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, ακολουθούν ακόμη και σήμερα το παλιό ημερολόγιο.

Η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 1924 να εισάγει το νέο ημερολόγιο για τις θρησκευτικές γιορτές, εξαιρουμένων των κινητών εορτών που συνδέονται με το Πάσχα, έχει δημιουργήσει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Παρά τις διαφορετικές ημερομηνίες, οι διάφορες παραδόσεις είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πολυμορφίας και της πλούσιας ιστορίας που συνθέτει την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Έπαθε πλάκα όταν είδε τα παπούτσια στο χωράφι

Εύβοια: Το μυστικό κόλπο που διώχνει τους διαρρήκτες

Εύβοια: Το σπάνιο πλάσμα στην ακτή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.