Ευλογιά των πιθήκων Ελλάδα: Που βρέθηκαν τα κρούσματα και ποια είναι τα συμπτώματα;

Μετά από δύο περιστατικά που αποδείχθηκαν απλή ανεμοβλογιά, εντοπίστηκαν τελικά, τα δύο πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Στον χάρτη με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων προσετέθη και η Ελλάδα, σχεδόν ένα μήνα αφότου καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κατάσταση πάντως δεν εμπνέει ανησυχία, γιατί είναι λίγα τα κρούσματα στην Ευρώπη και μπορεί να ελεγχθεί η μετάδοση.

Οι ειδικοί λένε πως δεν είναι όπως ο κορονοϊός, που ένας μπορεί να μολύνει μια πόλη ολόκληρη και να ανάψει ολόκληρη πυρκαγιά.

Τα συμπτώματα από την ευλογιά των πιθήκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων, περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πόνους στη μέση, πρησμένους λεμφαδένες, κρυάδες και εξάντληση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στην Εύβοια. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Αθήνα.

Το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2022 καταγράφηκε και στην Ελλάδα, το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Οι δύο φορείς της νόσου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδικότερα. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουνίου, ανακοινώθηκε και το δεύτερο περιστατικό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Παρουσίασαν και οι δύο, ύποπτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Έβγαλε τα γνωστά εξανθήματα που εμφανίζουν όσοι έχουν την «Ευλογιά των πιθήκων» και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα για εξάπλωση κατά τους θερινούς μήνες.

Η ευλογιά των πιθήκων έφθασε και στην Ελλάδα.
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς. φωτογραφία αρχείου: unsplash.com

Η ευλογιά των πιθήκων, προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς.

Η νόσος ήρθε από τις μαϊμούδες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας, όπως σας αναφέραμε πιο πάνω.

Θα πρέπει λίγο να επικεντρώσουμε στα συμπτώματα όπου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως σε παλάμες, πέλματα, γεννητικά όργανα, προκαλώντας πόνο.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και υποστηρικτική ενώ αντιικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την ευλογιά θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat (εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir.

Εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Εμβολιασμός για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν θα γίνει. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορεί να γίνει όμως εμβολιασμός σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση. Επίσης, προληπτικά μπορούν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.