Τι είναι και πως μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων;

Τα συμπτώματα της ευλογιά των πιθήκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ευλογιά των πιθήκων, περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πόνους στη μέση, πρησμένους λεμφαδένες, κρυάδες και εξάντληση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στην Εύβοια. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Κεφαλονιά.

Το απόγευμα του Σαββάτου 22 του Μάη 2022 καταγράφηκε και στην Ελλάδα, το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Βρετανός 29 ετών, στην Κεφαλονιά, παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Έβγαλε τα γνωστά εξανθήματα που εμφανίζουν όσοι έχουν την «Ευλογιά των πιθήκων» και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα για εξάπλωση κατά τους θερινούς μήνες.

Το απόγευμα του Σαββάτου 22 του Μάη 2022 καταγράφηκε και στην Ελλάδα, το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. φωτογραφία αρχείου: unsplash.com

Η ευλογιά των πιθήκων, προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς.

Η νόσος ήρθε από τις μαϊμούδες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.