Ένα θαυματουργό δέντρο στην Εύβοια – Ένα δέντρο μεγάλης αξίας που χιλιάδες πιστοί το έχουν δει όταν επισκέπτονται την περιοχή – Το δέντρο αν και ξεραμένο βρίσκεται στον ναό και είναι ιδιαίτερα θαυματουργό – Δείτε τον λόγο
Ένα δέντρο που υπάρχει εκατοντάδες χρόνια στον Οξύλιθο και είναι θαυματουργό.
Ένα δέντρο μεγάλης αξίας που χιλιάδες πιστοί το έχουν δει όταν επισκέπτονται την Νότια Εύβοια.
Στην Εύβοια, κρύβονται πολλά θαύματα και μπορείτε εύκολα να τα επισκεφθείτε. Πόλος έλξης είναι και το Προκόπι για τον Άγιο Γιάννη τον Ρώσο.
Το θαυματουργό δέντρο στον Οξύλιθο
Αυτό το ιερό δέντρο βρίσκεται στο χωριό Οξύλιθος. Ο Οξύλιθος είναι χωριό κοντά στην Κύμη και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 190 μέτρων.
Το χωριό, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 978 κατοίκους και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Δημοτική Ενότητα Κύμης, μετά την Κύμη.
Το χωριό πήρε το όνομα του από τον οξυκόρυφο λόφο ηφαιστειακής προέλευσης που υψώνεται βόρεια του οικισμού.
Το δέντρο από τότε παρόλο που έχει ξεραθεί, φυλάσσεται σαν ιερό κειμήλιο στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας, ενώ υπάρχει και επιγραφή που εξηγεί πως χτίστηκε η εκκλησία.
Αυτό το θαυματουργό δέντρο θα σας δείξουμε σήμερα αλλά πριν πάμε στην φωτογραφία, καλό θα είναι να σας πούμε δύο λόγια για την ιστορία του δέντρου.
Η «Παναγία Πετριώτισσα» ή «Παναγία Χατηριάνισσα» βρίσκεται στο χωριό Οξύλιθος της Εύβοιας, χτισμένη και αγιογραφημένη στα τέλη του 13ου αιώνα.
Όπως και κάθε ναός αφιερωμένος στην Παναγία έχει την τιμητική του τον δεκαπενταύγουστο όπου ξεχωρίζει το έθιμο με τα καζάνια της Παναγίας και το παραδοσιακό στιφάδο.
Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο χωριό Πετριές. Οι ψαράδες την άφησαν στην περιοχή της αλλά τότε συνέβη κάτι το συγκλονιστικό.
Κάθε βράδυ όμως η εικόνα εξαφανιζόταν από το ναό και το πρωί βρισκόταν στα κλαδιά ενός δέντρου, στο χώρο που είναι κτισμένη σήμερα η εκκλησία.
Το δέντρο που βρίσκονταν μέσα η εικόνα της Παναγίας είναι ένας κότσικας.
Ο κότσικας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο της Μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου που ξεχωρίζει κάθε άνοιξη στους αγρούς με τα πυκνά μωβ άνθη του.
Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη έντονα μωβ.
Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη.
Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα.
Ο κότσικας αν και ξεραμένος βρίσκεται στον ναό και είναι ιδιαίτερα θαυματουργός. Στο περιβάλλοντα χώρο του ναού οι κάτοικοι του χωριού έχουν τοποθετήσει τσιμεντένια τραπέζια και εκεί τελείται το έθιμο του παραδοσιακού στιφάδου.
Το έθιμο με τα καζάνια
Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, νέοι και νέες του χωριού, μαζεύονται στον ειδικό χώρο, όπου έχουν στηθεί μεγάλα καζάνια και αρχίζουν την προετοιμασία του φαγητού.
Όλο το βράδυ το φαγητό βράζει σε σιγανή φωτιά από ξύλα, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι δίνουν οδηγίες στους νεότερους.
Ανήμερα της Παναγίας το φαγητό μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές.
Στην Εύβοια βρέθηκε κάτι σε δέντρο που δεν έχετε ξαναδεί!
Εύβοια: Πήγαν για βόλτα και έμειναν άφωνοι
Εύβοια: Το άγνωστο στοιχειωμένο μέρος με τα ανεξήγητα φαινόμενα
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.