Έπιασε ταβάνι η τιμή στα μήλα!

Όταν είναι πάνω στα δέντρα, η αξία τους είναι μικρή.

Όταν φύγουν όμως από εκεί, γίνονται χρυσάφι. Ένα χρυσάφι που δυσκολεύει πολύ τον καταναλωτή να το αγοράσει.

Χρυσάφι για την υγεία μας, αυτός ο καρπός

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς καρπούς με πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα υποστηριζόμενα από πολλά ερευνητικά αποτελέσματα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό – δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αυτόν τον καρπό πριν το γεύμα αισθανόταν πιο χορτάτοι από όσους κατανάλωναν χυμό.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, μιλάμε για το μήλο και τα πολλά οφέλη του. Δεν σε κάνει μόνο να χάσεις κιλά αλλά η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Γίνεται χρυσάφι όταν φύγει από το χωράφι

Το κύμα ανατιμήσεων στη λαϊκή δεν αφήνει έξω ούτε τα μήλα, στα οποία οι καταναλωτές πληρώνουν «καπέλο», που μπορεί να αγγίξει -κατά τόπους- έως και 500% πάνω από την κανονική τους τιμή.

Χρυσά τα μήλα

Με λίγα λόγια, χρυσά γίνονται τα μήλα από το χωράφι στο ράφι. Αγρότες και παραγωγοί και από την Εύβοια, υποστηρίζουν πως αν και έχουν μειώσει τις τιμές τους προκειμένου να πουλήσουν την παραγωγή τους, οι τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής παίρνουν την ανηφόρα. Οι αγρότες παρόλη την αύξηση στο πετρέλαιο, φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τις τιμές. Μάταια όμως…

Καπέλο 500% στην τιμή των μήλων

Μάλιστα πολλοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το ένα κιλό μήλα μπορεί να φύγει από το χωράφι μέχρι 30 λεπτά το κιλό. Βέβαια μέχρι να φτάσουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών ή τα σούπερ μάρκετ, η τιμή σκαρφαλώνει μέχρι το 1,50 ευρώ το κιλό. Μιλάμε για ένα καπέλο της τάξεως του 500%!

Χρυσάφι η τιμή των μήλων

Αξίζει να σημειωθεί πως, στα συνοικιακά μανάβικα, η τιμή μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα και να βρεις το κιλό στα 2 ευρώ!

Για αυτό φαινόμενο αναφέρθηκε και η τηλεόραση του alpha: