Φάρος Χαλκίδας

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1886.

Το ύψος του πύργου του ειναι 12 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στη βόρεια πλευρά της πόλης της Χαλκίδας στο ακρωτήριο στη ομώνυμη θέση Κακη Κεφαλη.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού. Είναι κτισμένος από εμφανή ακανόνιστη λιθοδομή και στεγάζεται με δώμα.

Οι όψεις του εivαι διαμορφωμένες με κεντρικό άξονα συμμετρίας που τονίζεται από τον κεντρικά τοποθετημένο πύργο του Φάρου. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται με κυκλική σκάλα από λαξευτές ολόσωμες βαθμίδες στηριζόμενες σε κεντρικό άξονα.

Οι γωνίες του φαρόσπιτου και του πύργου, τα πλαίσια των ανοιγμάτων διαμορφώνονται με εμφανείς λαξευτούς λίθους, καθώς επίσης και η στέψη κτηρίου και πύργου, στηριζόμενη σε λαξευτά μικρά φουρούσια. Το φαρόσπιτο αποτελείται από δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, όπου διαμένει ο φαροφύλακας.

Φάρος Χαλκίδας

Τα νέα της Εύβοιας

Προκήρυξη 9κ 2021: Βγήκαν τα αποτελέσματα

Ετεροδημότες εκλογές: Ποια είναι η διαδικασία;

Τιμές ρεύματος Απριλίου 2023: Πόσο είναι η επιδότηση;

Χαλκίδα: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν οικόπεδο για να μην φάνε πρόστιμο;

Χαλκίδα: Αυτή την τσούχτρα δεν την έχετε ξαναδεί

Ψαχνά: Η πιο ψηλή ελληνική σημαία στην Εύβοια

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις