Παράκαμψη Χαλκίδας: Πότε αρχίζει το μεγάλο έργο για την Εύβοια

παράκαμψη Χαλκίδας

Η παράκαμψη Χαλκίδας είναι ένα από τα πιο μεγάλα έργα που εδώ και πολλά χρόνια ακούν οι Χαλκιδέοι.

Ένα έργο που τόσα χρόνια ακούμε και δεν έχουμε δει. Ένα μεγάλο έργο που πραγματικά θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα μιας και η Χαλκίδα δεν φημίζεται για τους μεγάλους δρόμους της. Ίσως είναι και από τις ελάχιστες πόλεις όπου παρόλο τον μεγάλο της πληθυσμό, οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί.

Αυτή την αδικία, έρχεται να ισοφαρίσει η παράκαμψη Χαλκίδας. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η παράκαμψη της Χαλκίδας ξεκινά. Πιο συγκεκριμένα αρχίζει να κατασκευάζεται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παράκαμψη Χαλκίδας είχε αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά τονίζοντας ότι θα ξεκινήσουν σύντομα τα εργοτάξια.

Βέβαια θα ξεκινήσουν κάποιες πρόδρομες εργασίες να υλοποιούνται σε κάποια τεχνικά έργα. Η παράκαμψη Χαλκίδας, θα είναι η επέκταση του αυτοκινητοδρόμου Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Παράλληλα, θα συνδέσει το Βόρειο με τον Νότιο άξονα της Εύβοιας. Θα παρακάμπτει ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας και θα ελαττώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε Χαλκίδα και Νέα Αρτάκη.

Πόσο θα στοιχίσει η παράκαμψη Χαλκίδας;

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος του έργου, εκτιμάται σε 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Ο δρόμος Ν.Λάμψακος – Ψαχνά θα στοιχίσει 165 εκατομμύρια ευρώ. Η παράκαμψη Ψαχνών θα στοιχίσει 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις. Το μήκος του έργου είναι 25,6 χιλιόμετρα εκ των οποίων η παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6 χιλιόμετρα.

Τι θα γίνει με την Νότια Εύβοια;

Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν για το τι θα γίνει με την Νότια Εύβοια. Μάθαμε ότι ως προαίρεση παρουσιάζεται το έργο. Δεν θα είναι στο κυρίως αντικείμενο του έργου για την παράκαμψη Χαλκίδας.

Πρόκειται για το τμήμα γέφυρα Ευρύπου – Νέα Λάμψακος με μηκος περίπου 5 χιλιόμετρα και κόστος περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗΣ