Αλάτι : Πώς επηρεάζει την υγεία ;
Το αλάτι (νάτριο) είναι μια περίεργη υπόθεση για την επιστημονική κοινότητα, αφού για πολλά χρόνια προσπαθούσε και προσπαθεί να κατασταλάξει σχετικά με την σημασία του για τον οργανισμό και την υγεία, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει σε αυτός η υπερκατανάλωσή του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κάποτε, στην αρχαία Ρώμη, χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως νόμισμα (τόσο πολύτιμο το θεωρούσαν), και από εκεί προέρχεται και η λατινική λέξη “salary” που σημαίνει “μισθός” (και πιο συγκεκριμένα από τη λατινική λέξη “salarium” που εκφράζει την ανταλλαγή/ πληρωμή με αλάτι) !
Αν και αποτελούσε πολύτιμο αγαθό και βασικό κομμάτι της οικονομίας της αρχαίας Ρώμης, από τότε και με το πέρασμα τόσων αιώνων φαίνεται να έχει αλλάξει η θέση του αλατιού στην αντίληψη του ανθρώπου.
Αν και υπάρχει καθημερινά στα γεύματά μας και στο τραπέζι μας, ωστόσο το αλάτι (μαζί με τη ζάχαρη) έχει μπει σε δυσμένεια από τους ειδικούς της υγείας και της διατροφής για τις εξαιρετικά καταστροφικές για την υγεία συνέπειες της υπερκατανάλωσής του σε τακτική βάση.
Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι ένα στερεό με κρυσταλλική μορφή και δομή, που άλλοτε το βρίσκουμε σε λευκό χρώμα, άλλοτε σε ροζ και άλλοτε σε ανοιχτό γκρι χρώμα (ανάλογα με τη σύσταση και την προέλευσή του). Το αλάτι μπορεί να προέρχεται από τη θάλασσα ή από τη γη (ορυκτό αλάτι) και σε φυσιολογική ποσότητα είναι απαραίτητο για κάθε έμβιο ον του πλανήτη μας !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Τόσο το χλώριο όσο και το νάτριο είναι απαραίτητα για τον οργανισμό (σε μικρές όμως ποσότητες) ώστε να μπορεί να ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα μας ! Το νάτριο βοηθάει επίσης και στην διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων / μηνυμάτων προς τον εγκέφαλο ώστε να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού σωστά ! Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ και αυτό οφείλεται στο απλό γεγονός πως το αλάτι φαίνεται να “τραβάει” το νερό σαν μαγνήτης !!!
Ποια είναι η ιδανική ημερήσια πρόσληψη αλατιού ;
Η ιδανική ημερήσια πρόσληψη αλατιού διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με διάφορους παράγοντες (παράγοντες που σχετίζονται κυρίως με την κατάσταση της υγείας και την ηλικία του). Ωστόσο, για τον μέσο άνθρωπο, η κατανάλωση νατρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.3 γραμμάρια ημερησίως, αλλά ούτε και να είναι μικρότερη των 1.5 γραμμαρίων !
Τι συνέπειες μπορεί να έχει στον οργανισμό η υπερκατανάλωση αλατιού ;
Μερικές από τις συνηθέστερες συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλατιού είναι οι ακόλουθες :
- η υπερβολική δίψα
- το έντονο (και αναίτιο) αίσθημα πείνας
- η αναιμία
- ο αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια
- τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- η υπέρταση
- η κατακράτηση υγρών στο σώμα
- το γαστρικό έλκος
- ο καρκίνος του στομάχου
- οι πεπτικές διαταραχές
- η αύξηση έκκρισης χολής
- η οστεοπόρωση
- η αλωπεκίαση
- το γκριζάρισμα των μαλλιών
- Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Ποια η σχέση όμως του νατρίου με το ασβέστιο ;
Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες μετά από χρόνια μελετών, τόσο το νάτριο όσο και το ασβέστιο φαίνεται πως ρυθμίζονται στον οργανισμό από το ίδιο μόριο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως : Όταν η πρόσληψη του νατρίου στον οργανισμό είναι αφύσικα υψηλή, τότε το σώμα προσπαθώντας να το αποβάλλει (μέσω της διαδικασίας της ούρησης), αποβάλλει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου μαζί !
Πιο απλά, για να κατανοήσουμε αυτή την πολύπλοκη διαδικασία του οργανισμού και το τι αυτή συνεπάγεται πρακτικά για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, πρέπει να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της σωστής πρόσληψης νατρίου στην καθημερινή μας διατροφή !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Με την υπερκατανάλωση αλατιού, εκτός από το να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο για τους προαναφερθέντες λόγους, καταφέρνουμε να εξαντλούμε τις “αποθήκες” ασβεστίου του οργανισμού μας … δημιουργώντας έτσι και νέα προβλήματα στην υγεία μας (όπως η οστεοπόρωση ή η ανάπτυξη νεφρικών λίθων) !
πηγή: health-fitness