Χτίζοντας σχολικές κοινότητες ανεκτικότητας και καταπολέμηση στερεοτύπων, μέσα από το μάθημα της φυσικής αγωγής

Το DIALECT είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συνεργάστηκαν φορείς από πέντε χώρες της Ευρώπης με στόχο την εξάλειψη πολλαπλών μορφών ρατσισμού μέσω του ποδοσφαίρου. Το DIALECT στηρίχθηκε στη μεθοδολογία του προγράμματος football3.

Το football3, το οποίο ενσωματώνει σε κάθε αγώνα σημαντικά μαθήματα ζωής, ονομάστηκε έτσι από τα «τρία ημίχρονά» του: τη συζήτηση πριν τον αγώνα, τον αγώνα και τη συζήτηση μετά.

Ως εναλλακτικό μοντέλο ποδοσφαίρου, η μεθοδολογία football3 είναι ένα ιδανικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων που βασίζονται στην κοινότητα και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουν οι παίκτες/τριες να εφαρμόσουν τις αξίες που μαθαίνουν στην πράξη και να εμπλακούν στις κοινότητές τους. Βασίζεται στις αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για όλους, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης της νεολαίας και της ενεργού συμμετοχής, της συνέργειας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της επίλυσης των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο του DIALECT, η μεθοδολογία football3 χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη των διακρίσεων και του ρατσισμού, την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της ανεκτικότητας, και την ανάπτυξη της αίσθησης του «ανήκειν», και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Στο δικό μας παιχνίδι που έγινε την Τρίτη 21/5/2024 συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 4 Γυμνάσια της Χαλκίδας , το 3Ο ,το 5ο Πρότυπο, το 6ο και το Γυμνάσιο Βαθέως που ακολουθήσαν το Πρόγραμμα DIALECT 3, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο , το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και την ActionAid.

Το πρόγραμμα διδάχθηκε στους μαθητές μας στο 2ο τετράμηνο, με σκοπό η μέθοδος να γίνει γνωστή και να εισαχθεί στα νέο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Στο δικό μας τουρνουά οι ομάδες ήταν μεικτές και ως προς το φύλο αλλά και ως προς το σχολείο. Δηλαδή σε κάθε μια από τις 8 ομάδες που χωρίστηκαν οι 110 μαθητές που συμμετείχαν από τα 4 Γυμνάσια υπήρχαν, αγόρια και κορίτσια από το 3ο, το 5ο Πρότυπο, το 6ο και το Γυμνάσιο Βαθέως στην ίδια ομάδα.

Κέρδισαν πόντους τόσο για τα γκολ, όσο και για το ευ αγωνίζεσθαι. Καθώς το football3 παίζεται χωρίς διαιτητή, οι μαθητές τελικά μαθαίνουν πώς να επιλύουν οι ίδιοι τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου, του συμβιβασμού και των μεσολαβητών.

Στο τέλος του αγώνα όλοι οι συμμετέχοντες, μεσολαβητές, βοηθοί, προπονητές και παίκτες χαιρέτησαν την προσπάθεια με χαρά καθώς διασκέδασαν γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον και παίζοντας ένα παιχνίδι τελείως διαφορετικό. Να ευχαριστήσουμε την Ελένη, τη Δέσποινα, την Ιωάννα και τον Δημήτρη από την ActionAid για την πολύτιμη βοήθεια αλλά και την καθοδήγηση τους. Τέλος οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής που υλοποίησαν τη δράση ήταν οι κ. Μακρή Έφη και κ. Κώστα Αικατερίνη του 3ου Γυμνασίου , κ. Σκυριώτη Ανθίππη του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου , κ. Τολίκα Σταυρούλα του 6ου Γυμνασίου και η κ. Λυμπερίδου Όλγα από το Γυμνάσιο Βαθέως.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Η φωτογραφία στην κορυφή βουνού που κόβει την ανάσα!

Εύβοια: Αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κολύμπι στην παραλία!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι