Ξερά χόρτα κάψιμο: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην Εύβοια

Ακριβά πλήρωσε το γεγονός να κάψει τα κλαδιά των δένδρων ένας κάτοικος της Εύβοιας.

Πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού, μετά το κλάδεμα, ένας άντρας έβαλε φωτιά.

Επειδή το έκανε σε αντιπυρική περίοδο, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, για παράβαση.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Από την 1η Μαΐου κάθε έτους ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί 6 μήνες, ως την 31η Οκτωβρίου.

Σκοπός είναι να ενταθεί η προσοχή και η προσπάθεια όλων για την προστασία των δασών μας.

Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά, αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας, στο πέρασμα των αιώνων.

Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής και βασικός υπαίτιος της καταστροφής του, υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωσή του για να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολλαπλά του ευεργετήματα.

Για το λόγο αυτό ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και ακολουθούμε απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, όπως αυτές που προτείνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βέβαια απαγορεύεται το κάψιμο των ξερών χόρτων.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η καύση των αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος).

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.