Ιδιωτική, προσωπική συλλογή αντικειμένων & αρχείων με ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία του Χαρίτωνος Φραγκούλη

“ Πάμε σαν άλλοτε” Κύμη,

Στον δικό μας ΄΄παράδεισο΄΄ κάτω από τα άγρυπνα μάτια της Αγίας Αικατερίνης, με μεράκι και αγάπη για το παρελθόν, σε ένα μικρό χώρο δημιούργησα μια συλλογή καταγραφής, συντήρησης, αποκατάστασης και έκθεσης σπάνιων αντικειμένων άλλων εποχών.

Χέρι χέρι θα βαδίσουμε από το χτες στο σήμερα, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο με τις εμπειρίες και τα βιώματα των προγόνων μας.

Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά, την Ιστορική μνήμη, την Λαογραφική παράδοση και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά την αγάπη για την πατρίδα μας.

Μια τυχαία συνάντηση μου ,σε νεαρή ηλικία, με τον μεγάλο δάσκαλο και βυζαντινολόγο – μουσικολόγο – λαογράφο ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΡΑ ήταν αρκετή για να ριζώσει το μικρό σποράκι και να βγάλει καρπό . Άλλωστε, όταν έχεις και διπλή “βαριά” καταγωγή, αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος, για να μην μείνεις τελικά αμέτοχος.

Από πατέρα με ρίζες σκυριανές και μητέρα μικρασιάτισσα από την Σύλλη του Ικονίου, συνεχίζουμε διατηρώντας αυτόν τον πλούτο αξιών και παραδόσεων, ανάμεσα στα “κακώς κείμενα”, που αφήνει πίσω της η νέα εποχή .

Η παγκοσμιοποίηση, που ακούγαμε , ήρθε για να εισβάλει στη ζωή μας για τα καλά, αλλοιώνοντας στο διάβα της Λαούς και Πολιτισμούς .

Απώτερος σκοπός να σώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο από τις θύμησες μας και τις αναμνήσεις μας.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ- ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Ας γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες συμμετέχοντας σε δράσεις για το κοινό καλό. Γεύσου και εσύ τη χαρά της συμμετοχής. Πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή

χωρίς επιδοτήσεις, που άρχισε τυχαία το 2017. Χάρη στην αγάπη , την εμπιστοσύνη του κόσμου,

που την περιβάλλει, την στηρίζει και την δυναμώνει, γλυτώσαμε από την κατα-στροφή και το λιώσιμο πολλά όμορφα κειμήλια και αντικείμενα, τα οποία είναι διαθέσιμα για να τα βλέπει ο κόσμος, αφού είναι διατηρημένα και συντηρημένα με

μεγάλη προσπάθεια , καθώς θα κατέληγαν στο χυτήριο ή σε κάποια χωματερή .

Τι ειρωνεία ,άραγε, όταν η συνεισφορά τους στον άνθρωπο ήταν πάντοτε ανιδιοτελής, ακούραστη και φιλότιμη προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για πολλά χρόνια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Είμαστε στην διάθεσή σας για να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας, να σας ξεναγήσουμε, χωρίς αντίτιμο, να σας κεράσουμε και να σας ταξιδέψουμε. Μέσα από εκθέματα και εικόνες θα σας ξυπνήσουν όμορφες μνήμες, που όλοι μας ζήσαμε ανέμελα και ανθρώπινα.

Ο χώρος μας περιποιημένος, με το μπαλκονάκι μας να ατενίζει στο Αιγαίο Πέλαγος

-θάλασσα πολιτισμού – και από εκεί να περάσουμε μαζί τη νοητή γέφυρα διαφορετικών λαών, πολιτισμών και παραδόσεων, Ανατολής και Δύσης. Από τα μικρασιατικά παράλια, την άλλη Ελλάδα εκεί απέναντι,

να μυρίσουμε μαζί τις μυρωδιές των μπαχαρικών της Πόλης,

να αποτίσουμε φόρο τιμής στη Γη της Ιωνίας ,

να ταξιδέψουμε στον χρόνο όλοι , αρκεί να τον αφήνουμε να περνάει με όμορφες στιγμές.

Με εκτίμηση

Χαρίτων Ε. Φραγκούλης

Τηλ. Επικοινωνίας : 6972029560