Χάπια ιωδίου για πυρηνικό πόλεμο: Τι είναι; Υστερία στην αγορά

Τα χάπια ιωδίου για ραδιενέργεια έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά.

Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται στη Ζαπορίζια, έχει φέρει υστερία στους Ευρωπαίους.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, δημιουργήθηκε την δεκαετία του 90 και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Διαθέτει αρκετούς αντιδραστήρες που παράγουν αρκετή ενέργεια για περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η επίθεση του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Σε περίπτωση δηλαδή που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. (Patrick Federi – Unsplash)

Πολύς κόσμος φοβάται για ένα πυρηνικό ατύχημα και αρκετοί πηγαίνουν να αγοράσουν χάπια ιωδίου. Ο φόβος για πυρηνικό πόλεμο έχει φέρει αύξηση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών όχι μόνο στις χώρες που είναι δίπλα στην Ουκρανία αλλά και στην Ελλάδα.

Τα χάπια ιωδίου έχουν τιμή χαμηλή και είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχεία. Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο αλλά δεν μπορεί εύκολα να παράγει.

Χάπια ιωδίου τιμή: Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε περίπτωση δηλαδή που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εάν όμως αμέσως μετά, λάβει κανείς τα χάπια ιωδίου, το σταθερό ιώδιο δεσμεύεται αυτομάτως από τον θυρεοειδή παρεμποδίζοντας τη δέσμευση του αντίστοιχου ραδιενεργού.

Η λήψη του χαπιού ιωδίου θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού ενώ αν το λαμβάνεται για πολλές μέρες μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν ψυχραιμία.

Που βρίσκεται το ιώδιο;

Οι κύρια πηγή ιωδίου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Όταν δεν υπάρχει ιώδιο, υπάρχει ο κίνδυνος για υποθυρεοειδισμό.

Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο είναι το τυρί, το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το παγωτό, τα ψάρια του αλμυρού νερού, τα φύκια θαλάσσης, τα οστρακοειδή, το γάλα και η σάλτσα σόγιας.