Κορωνοϊός – Βρετανική μετάλλαξη: Στον κεντρικό τομέα της Εύβοιας εντοπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 είναι συνολικά 495, ενώ σε Αττική και κεντρικό τομέα Εύβοιας είναι 314 συνολικά, με την κεντρική Εύβοια να φτάνει τα 121 κρούσματα και την Αθήνα τα 193.
Τι σημαίνει βρετανική μετάλλαξη;
Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού όπως διαβάζουμε στο skai.gr, ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει “σαρώσει τη χώρα” και “αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα”, δήλωσε στο BBC η διευθύντρια της κοινοπραξίας Covid-19 Genomics UK Σάρον Πίκοκ.
“Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (όσον αφορά τον ιό) ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές –προκαλώντας νόσο– τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου”, πρόσθεσε.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στην νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία, είναι πιθανότερο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη.
Η παραλλαγή, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά και είναι αβέβαια.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί και άλλες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων με COVID-19.
“Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα παραλλαγή παρά στα τριπλά θετικά”, ανέφερε η Υπηρεσία σε μια ανάλυση των χαρακτηριστικών ανθρώπων στην Αγγλία με COVID-19, η οποία αφορά την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.
‘Ενα “τριπλά θετικό” αποτέλεσμα σε PCR τεστ (δηλαδή με την μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR) υποδηλώνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό, αλλά όχι με τη βρετανική παραλλαγή.
“Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους μολυσμένους με τη νέα παραλλαγή με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός”, επισημαίνει η Υπηρεσία.
“Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων”, προστίθεται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Εύβοια: Τρόμαξε με ένα μεγάλο και επικίνδυνο φίδι Εύβοια: Μια παράξενη γέννηση στο Αυλωνάρι που ελάχιστοι έχουν ξαναδεί
Εύβοια: Άφωνοι οι κάτοικοι με πανέμορφο πλάσμα στην Νέα Αρτάκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.