Τι τρομακτικό είδαν να κολυμπά μέσα στην θάλασσα στη Χαλκίδα;

Για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Αν της δεις να κολυμπά και είναι μακρυά δεν είναι τρομακτικό αλλά γλυκούλικο. Αν όμως κολυμπάς και είναι δίπλα σου, τότε έναν φόβο θα τον πάρεις.

Δες παρακάτω στην φωτογραφία, τι τρομακτικό κολυμπούσε στην θάλασσα. Έναν απρόσμενο επισκέπτη είδαν να κάνει την εμφάνιση του όσοι έκαναν βόλτες στην παραλία της Χαλκίδας.

Καθώς έκαναν την βόλτα τους στην παραλία της Χαλκίδας, κοίταξαν πιο προσεκτικά στα νερά. Τι νομίζετε ότι είδαν; Όχι κάτι το εξωπραγματικό. Είδαν μία υπέροχη επισκέπτρια.

Ο λόγος για μία θαλάσσια χελώνα που βγήκε στα ρηχά και κολυμπούσε και την οποία εντόπισε περαστικός. Μάλιστα την φωτογράφισε και την ανέβασε στα social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δες τι απίθανο έκανε στην Κάρυστο με την καραντίνα του κορονοϊού

Αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος στην Εύβοια

Η ιστορία της χελώνας καρέττα – καρέττα

Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta από την αμμουδιά όπου σκάει το αυγό της μέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σημαντικότερο της ζωής της, διαβάζουμε στο wwf.gr. Στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το είδος της.

Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Οι χελώνες ζουν 100 χρόνια

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

Καρέτα – ο πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 80% των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2000, έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση.

Το κυνήγι των αυγών από αλεπούδες, σκυλιά, αρουραίους κλπ, αποτελεί μια επιπλέον απειλή και έχει παρατηρηθεί σε παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, επηρεάζοντας το 40% των φωλιών. Ο κυριότερος όμως θηρευτής των μικρών είναι οι γλάροι, ενώ στη θάλασσα τα καβούρια, τα μεγάλα ψάρια κλπ.

Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους.

Συγκινητικό: Η διάσωση μιας καρέτα καρέτα

Τρομακτικό υλικό θα δείτε από την διάσωση στη θάλασσα. Μία απρόσμενη συνάντηση περίμενε τους ψαράδες στο λιμάνι του Αθερινού στο Μεγανήσι.

Ο Δήμος Μεγανησίου, το Λιμενικό Σώμα Λευκάδας αλλά και κάτοικοι του νησιού βοήθησαν, ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σκάφος του Δήμου και κατόπιν στην Αθήνα σε ειδικό μέρος για την αποκατάσταση της.

Δείτε φωτογραφίες στο newsbomb.gr.

Δείτε στη φωτογραφία τι τρομακτικό και γλυκό εμφανίστηκε στην θάλασσα στη Χαλκίδα

Δες τι τρομακτικό και συνάμα γλυκούλη κολυμπούσε στη θάλασσα στη Χαλκίδα
Δες τι τρομακτικό και συνάμα γλυκούλη κολυμπούσε στη θάλασσα στη Χαλκίδα

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε αρχίζει το εορταστικό ωράριο Πάσχα;

Φωτοβολταϊκά στέγης επιδότηση 2023: Πότε θα αρχίσει;

Voucher 400 ευρώ: Πώς θα το πάρετε

Κύμη: Όλο το χωριό βγήκε στον δρόμο για την παρέλαση

Έπαθαν πλάκα όταν την είδαν να κάνει βουτιές στο λιμάνι στην Κάρυστο

Χαλκίδα: Κατέβηκαν στην πυλωτή και τραβούσαν τα μαλλιά τους

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις