Τα top 10 αξιοθέατα της Νάξου που δεν πρέπει να χάσω

Τα top 10 αξιοθέατα της Νάξου που δεν πρέπει να χάσω

Άδεια από την δουλειά πήρες, βαλίτσες ετοίμασες, επέλεξες τα άτομα που θα σε συνοδέψουν στις φετινές σου διακοπές, έκλεισες και το εισιτήριο και πολύ σύντομα θα φτάσεις στο αγαπημένο νησί του Νίκου Καζαντζάκη, την Νάξο. Μπράβο! Έκανες την καλύτερη επιλογή γι΄αυτό το καλοκαίρι. Μα είσαι προβληματισμένος γιατί δεν γνωρίζεις ποια αξιοθέατα αξίζει να δεις, προτού αποχωρήσεις από το νησί; Με τα 10 αξιοθέατα που σου προτείνουμε στις επόμενες γραμμές, σίγουρα όλοι οι προβληματισμοί σου θα εξαφανιστούν πριν καν φτάσεις στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι. Νοίκιασε και ένα όχημα από την Naction – Rent a Car Company και θα σου μείνουν αξέχαστες οι διακοπές σε αυτό το νησί.

Τι πρέπει να ξέρεις για την Νάξο ή αλλιώς Αξιά

Η Νάξος πιθανολογείται πως πήρε το όνομά της από τον ηγεμόνα των πρώτων ανθρώπων που έφτασαν στο νησί και ήταν Κάρες. Ο «Νάξος» πιστεύεται πως ήταν γιος της νύμφης Ανακαλίδας και του Απόλλωνα. Σε αυτό το νησί, σύμφωνα με την μυθολογία, η Αριάδνη που αφέθηκε από τον Θησέα, παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο. Επιπλέον, ο πατέρας των Θεών, Δίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νάξο, γι αυτό και το πιο ψηλό όρος του νησιού πήρε το όνομά του ‘Ζας’ ή ‘Ζευς’.

Την εποχή του Χαλκού η Νάξος ήταν το κέντρο του Κυκλαδίτικου πολιτισμού και στα τέλη του 6ου π.Χ αιώνα ανέκαμψε πολιτικά και πολιτιστικά με ηγέτη τον τύραννο Λύγδαμη. Εκείνη την περίοδο στο νησί κατασκευάζονταν πολλοί ναοί για να τιμήσουν τους θεούς. Επίσης, η Νάξος έγινε γνωστή και ως πηγή της σμύριδας, ένα πέτρωμα από κορούνδιο, μαγνητίτη, αιματίτη και λειμωνίτη.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Νάξο είτε αεροπορικώς με πτήσεις από το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, από την Ραφήνα ή από το Λαύριο. Η Νάξος συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη, την Σαντορίνη, την Μύκονο, την Πάρο, την Αμοργό, την Ανάφη, την Φολέγανδρο, την Κάλυμνο, την Μήλο, την Σέριφο, την Σίφνο, την Ίο και την Ρόδο.

Δες την Πορτάρα στη Χώρα του νησιού

Το πρώτο αξιοθέατο που θα δεις μόλις φτάσεις στη Χώρα της Νάξου είναι η Πορτάρα. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στο κέντρο της νησίδας Παλάτια και είναι μία γιγαντιαία μαρμάρινη πύλη ενός αρχαίου ναού από το 530 π.Χ. Οι πλάκες της πύλης έχουν ύψος έξι μέτρα, πλάτος τριάμισι μέτρα και ζυγίζει είκοσι τόνους. Κάποιοι πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος ναός είχε αφιερωθεί στον θεό Απόλλωνα, άλλοι στον θεό του κρασιού, τον Διόνυσο και άλλοι θεωρούν πως είναι αφιερωμένος στη θεά Αθήνα.

Το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου

Καθώς βαδίζεις στην Χώρα της Νάξου, θα μπορέσεις να δεις και το Κάστρο της που χτίστηκε το 1207 από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο. Επισκέψου τον Ρωμαϊκό Καθεδρικό Ναό, το Ενετικό μουσείο Della Rocca Barozzi, την εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό βρίσκεται στην Παλαιά Εμπορική Ελληνογαλλική Σχολή όπου φοίτησε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Επισκέψου μία από τις πιο παλιές εκκλησίες της χώρας

Αξίζει να επισκεφτείς την εκκλησία της Παναγίας Δροσιάνης πριν τελειώσουν οι διακοπές σου στη Νάξο. Κάποιες τοιχογραφίες της έχουν δημιουργηθεί τον 7ο αιώνα και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι μοναχοί δίδασκαν ελληνικά στα παιδιά στα κρυφά, όταν αυτά απαγορεύτηκαν.

Αξίζει να δεις το ναό της Δήμητρας και το ναό του Διόνυσου

Η θεά της γεωργίας, Δήμητρα και η κόρη της Περσεφόνη, λατρεύονταν πολύ στην Νάξο. Το 530 π.Χ. χτίστηκε ένας ναός από μάρμαρο του νησιού, στην κοιλάδα Sangri και ανακαλύφθηκε το 1960 από τους αρχαιολόγους. Ο ναός του Διονύσου, θεού του κρασιού και της γιορτής, βρίσκεται περίπου δύο μίλια νότια της Χώρας του νησιού, τον 6ο αιώνα π.Χ.

Πού θα συναντήσεις τους Κούρους της Νάξου

Τους Κούρους, τα γιγάντια, δηλαδή, αγάλματα γυμνών νεαρών αντρών, θα τους δεις διάσπαρτους σε όλο το νησί καθώς βρίσκονται στα αρχαία λατομεία. Δύο ημιτελή αγάλματα θα συναντήσεις, καθώς οδηγείς κοντά στο χωριό Μελάνες, στο Φλεριό. Στο λατομείο του Απόλλωνα βρίσκεται άλλος ένας κούρος που έχει λαξευτεί τον 7ο αιώνα π.Χ. Είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του νησιού καθώς το μήκος του φτάνει τα 11 μέτρα και το βάρος του ξεπερνά τους ογδόντα τόνους.

Τα αξιοθέατα της Απειράνθου

Το ορεινό μικρό χωριό Απείρανθος ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά μαρμάρινα σπίτια του καθώς και για το γλωσσικό ιδίωμα των ατόμων που μένουν εκεί. Οι ντόπιοι του ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες, γι αυτό θα βρεις εκεί πλήθος από αξιοθέατα. Μη παραλείψεις να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό μουσείο του χωριού, το λαογραφικό και το γεωλογικό μουσείο, το μουσείο φυσικής ιστορίας, το μουσείο καλών τεχνών καθώς και τον Υφαντουργικό Συνεταιρισμό Γυναικών.

Μονή Φωτοδότη: το παλαιότερο μοναστήρι της Νάξου

Η μονή Φωτοδότη έχει την μορφή ενός πύργου και βρίσκεται κοντά στον Δανακό της Νάξου. Χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και έγινε οχυρό τον 15ο αιώνα ή τον 16ο αιώνα. Υπάρχει ένας θρύλος σχετικά με το χτίσιμο του μοναστηριού. Πιστεύεται πως μία βασίλισσα που ταξίδευε με πλοίο από την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε σε μία πολύ δυνατή καταιγίδα στο Αιγαίο. Τότε προσευχήθηκε να δει στεριά και εάν συνέβαινε αυτό, θα έχτιζε ένα μοναστήρι. Κοντά στην Νάξο βρήκε στεριά, έχτισε το μοναστήρι για να ευχαριστήσει τον Θεό και το ονόμασε ‘Fotodotis’ (Φωτοδότη).

Τέλος, σκέψου να μετακινηθείς περίπου 15 λεπτά μακριά από την Χώρα της Νάξου για να φτάσεις στις Εγγαρές και να δεις το μουσείο Ελαιοτριβείου. Αυτό είναι χρονολογημένο από το 1800 και κατά την ξενάγηση θα μάθεις πως παρασκευάζεται παραδοσιακά το ελαιόλαδο αλλά και να το δοκιμάσεις δωρεάν. Επίσης, στα Καλαμίτσια βρίσκεται το μοναστήρι των Ιησουιτών που χτίστηκε τον 15ο αιώνα.