Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κάγκελα ασφαλείας παραθύρων

Η ασφάλεια του σπιτιού μας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολεί και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι προφανής: στο σπίτι μας δεν βρίσκεται μόνο όλη η περιουσία μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι και η οικογένεια μας. Αν και παλιότερα το να μπει κάποιος διαρρήκτης σε κάποιο σπίτι ενώ οι ένοικοι του είναι μέσα, ήταν κάτι που συνέβαινε πολύ σπάνια, αλλά τώρα στα δελτία ειδήσεων και στα ειδησεογραφικά sites ακούμε συνέχεια για περιπτώσεις που κλέφτες όχι μόνο μπήκαν σε κάποιο σπίτι ενώ ήταν μέσα οι ιδιοκτήτες, αλλά τους βασάνισαν με φριχτούς τρόπους για να τους κάνουν να τους πουν που είχαν κρυμμένα τα τιμαλφή τους. Με απλά λόγια, η θωράκιση τους σπιτιού τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ αφού δεν αφορά μόνο τα πράγματα στο σπίτι, αλλά και την ίδια τη ζωή μας.


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η είσοδος στους κλέφτες είναι σίγουρα η φραγή των διόδων του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η είσοδος του κλέφτη να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολη και κάθε πιθανή είσοδος του σπιτιού να προστατεύεται και μάλιστα καλά. Μία καλή θωρακισμένη είναι ένα πολύ σωστό πρώτο βήμα για την ασφάλιση ενός χώρου, παραμένει όμως ένα πρώτο βήμα. Όσο καλή και ασφαλής και να είναι μία πόρτα, είναι απλά άχρηστη αν τα παράθυρα δεν είναι και αυτά θωρακισμένα. Αυτός είναι ο λόγος που τα κάγκελα παραθύρων γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και τα συναντάμε σε χιλιάδες σπίτια στις μεγάλες πόλεις.


Τι είναι τα κάγκελα παραθύρων;
Τα κάγκελα παραθύρων, όπως φαίνεται και από το όνομα τους, είναι ειδικά κάγκελα τα οποία μπαίνουν στα παράθυρα των σπιτιών και στερεώνονται με ειδικό τρόπο ώστε η απόσπαση και απομάκρυνση τους να είναι πάρα πολύ δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη χωρίς την βοήθεια ειδικών εργαλείων που κάνουν πάρα πολλή φασαρία όταν χρησιμοποιούνται. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από άλλα κάγκελα είναι το γεγονός ότι είναι πιο καλαίσθητα ενώ μπορούν να είναι ακόμη και πτυσσόμενα. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Πως προστατεύουν τα κάγκελα παραθύρων
Με απλά λόγια, αν ένα παράθυρο έχει κάγκελα τότε στην ουσία υπάρχει ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και μία πιθανή είσοδο στο σπίτι. Οι περισσότεροι κλέφτες δεν έχουν τα απαιτούμενα εργαλεία για να αφαιρέσουν τα εν λόγω κάγκελα και ακόμη και αν τα έχουν, η όλη διαδικασία αφαίρεσης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θορυβώδης, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμη και ο πιο αποφασισμένος κλέφτης θα πρέπει να μείνει για αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι κάνοντας πράγματα που σίγουρα θα τραβήξουν τη προσοχή των γειτόνων αλλά και των περαστικών. Κάθε λεπτό που μένει ένας κλέφτης έξω από το σπίτι είναι πραγματικά πολύτιμο αφού αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να γίνει αντιληπτός από κάποιον και να κληθεί η Αστυνομία.

Επιπλέον, τα κάγκελα στα παράθυρα δρουν και σε «ψυχολογικό επίπεδο» αφού δείχνουν στον κλέφτη ότι ο χώρος προστατεύεται. Οι περισσότεροι κλέφτες είναι απλά απελπισμένοι φτωχοδιάβολοι – συνήθως χρήστες ναρκωτικών – οι οποίοι ψάχνουν για έναν εύκολο στόχο που θα τους αποδώσει γρήγορα κάποια μετρητά ή κλοπιμαία που θα μπορέσουν να πουλήσουν εύκολα. Όσο πιο καλά φαίνεται ότι φυλάσσεται ένας χώρος, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να μην τον σκεφτεί σαν στόχο η μεγάλη πλειοψηφία των κλεφτών και διαρρηκτών.
Άρα μπορούμε να πούμε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα κάγκελα για παράθυρα είναι το γεγονός ότι προσφέρουν τόσο «απτή» όσο και ψυχολογική προστασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού οι συναγερμοί και οι κάμερες έχουν μόνο αποτρεπτικό ρόλο και κατά συνέπεια δεν κρατούν τον κλέφτη έξω από το σπίτι με κάποιο απτό τρόπο.

Τι τύποι κάγκελων υπάρχουν;
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τύποι κάγκελα για παράθυρα. Ο πρώτος είναι τα λεγόμενα και σταθερά κάγκελα, τα οποία είναι και αυτά που φαντάζεστε όταν ακούτε τον όρο «κάγκελα για παράθυρα». Πρόκειται δηλαδή για κάγκελα τα οποία τοποθετούνται είτε κάθετα είτε οριζόντια στον τοίχο στον οποίο βρίσκεται το παράθυρο και στην ουσία αποκλείουν τη συγκεκριμένη δίοδο. Θα τα βρείτε σε πολλά χρώματα και πολλά σχέδια προκειμένου να μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι και την αρνητική σας. Εννοείται ότι προσφέρουν πολύ μεγάλη ασφάλεια, αφού στην ουσία είναι ένα συμπαγές και σχεδόν αμετακίνητο φυσικό εμπόδιο.

Το αδύνατο σημείο των σταθερών κάγκελων είναι απλά το γεγονός ότι είναι σταθερά. Άπαξ και τοποθετηθούν σε ένα παράθυρο, γίνονται μόνιμο χαρακτηριστικό του. Θα είναι για πάντα εκεί και η απομάκρυνση και αντικατάσταση τους είναι μία συνήθως πολυέξοδη διαδικασία. Με άλλα λόγια θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά το ενδεχόμενο της τοποθέτησης τέτοιων κάγκελων και φυσικά θα πρέπει να επιλέξετε το τέλειο σχέδιο για το σπίτι σας για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι στην ουσία ειδικές κατασκευές οι οποίες και διπλώνονται αν και όταν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι αν νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε τα κάγκελα στα παράθυρα σας – αν ας πούμε έχετε καλέσει κόσμο στο σπίτι και δεν θέλετε ένα δυσάρεστο ντεκόρ – μπορείτε να τα διπλώσετε και κανείς δεν θα καταλάβει ότι έχετε κάγκελα στα παράθυρα σας. Εννοείται ότι όταν τα εν λόγω κάγκελα κλείνουν ασφαλίζονται με ειδικές κλειδαριές έτσι ώστε να αυξάνεται σημαντικά η ασφάλεια που προσφέρουν.
Το μειονέκτημα των πτυσσόμενων κάγκελων είναι το γεγονός ότι υπάρχει μία αχίλλειος πτέρνα στο όλο σύστημα: η κλειδαριά. Αν η κλειδαριά δεν είναι αρκετά καλή, τότε ένας έμπειρος κλέφτης θα μπορέσει να την παραβιάσει σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι θα χρειαζόταν για να αφαιρέσει σταθερά κάγκελα. Εννοείται ότι όλοι οι κατασκευαστές κάγκελων γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα κι εξελίσσουν συνεχώς τις κλειδαριές σας. Αν επενδύσετε σε μία καλή κλειδαριά, να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε κάποιο έλλειμμα ασφάλειας.

Προστατευτικά κάγκελα παραθύρων τιμές
Οι τιμές στα προστατευτικά κάγκελα παραθύρων γενικά ποικίλουν κι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το υλικό, το σχέδιο και το χρώμα του κάγκελου. Εννοείται ότι όσο πιο «καλλιτεχνικό» είναι ένα σχέδιο τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η τιμή του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα βαψίματα. Εδώ επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι συνήθως πιο ακριβά από τα σταθερού τύπου.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα κάγκελα για παράθυρα είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για τη θωράκιση του σπιτιού σας. Αν ψάχνετε για μία οικονομική αλλά αποτελεσματική λύση, τα σταθερά κάγκελα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν από την άλλη δεν θέλετε να βλέπετε συνέχεια κάγκελα στα παράθυρα σας, επενδύστε σε πτυσσόμενα, δείχνοντας πάντα ιδιαίτερη προσοχή στη κλειδαριά.

Όποια επιλογή και να κάνετε, να είστε σίγουροι ότι η ασφάλεια του σπιτιού σας θα βελτιωθεί σημαντικά και θα μπορείτε να κοιμάστε λίγο πιο ήσυχοι.