Πότε είναι της Σταυροπροσκυνήσεως για το 2022;

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης.

Η Κυριακή ονομάζεται και μεσονηστίσιμη γιατί βρίσκεται δηλαδή στην μέση της σαρανταήμερης νηστείας.

Οι χριστιανοί εκείνη την ημέρα προσκυνούν τον σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα. Για αυτό ονομάστηκε της Σταυροπροσκυνήσεως.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής θείας λειτουργίας ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2022 είναι στις 27 Μαρτίου 2022.

Οι χριστιανοί εκείνη την ημέρα προσκυνούν τον σταυρό
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως; Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως βρίσκεται πάντα μέσα στη Σαρακοστή. Επομένως είναι μια μέρα όπου συνεχίζεται η νηστεία. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Οι πιστοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λάδι. Επιτρέπεται το λάδι έτσι ώστε να πάρουν δυνάμεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την νηστεία τους όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.