Κουνήθηκε από τον σεισμό η Νότια Εύβοια!

Σεισμός έγινε στην Αττική, αλλά τον κατάλαβαν πολλές περιοχές και στην Νότια Εύβοια. Η σεισμική δόνηση έγινε λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020. Το επίκεντρο του εγκέλαδου ήταν ανάμεσα σε Ραφήνα και Μαραθώνα.

Ο σεισμός είχε ένταση 4,3 ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρό του ήταν κοντά στην Ραφήνα και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ραφήνα και Μαραθώνα.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα βόρεια της Ραφήνας και το εστιακό του βάθος ήταν 6,8 χιλιόμετρα.

Αν είστε μέσα στο σπίτι σας και κάνει σεισμό , θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

• Πρώτα από όλα θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

• Καλό είναι να καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο). Θα πρέπει να  γονατίσετε και κρατήσετε με τα χέρια σας το πόδι του.

• Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, μπορείτε να γονατίσετε στην μέση ενός δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.  Καλά θα κάνετε να απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες όπως παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα, έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

• Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι κατά την διάρκεια του σεισμού και με τίποτα μην προσπαθήσετε να βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο στη Χαλκίδα και εκείνη την ώρα, κάνει σεισμό θα πρέπει να φύγετε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν έχετε βγει μια βόλτα στα καταστήματα της Χαλκίδας και την ώρα που κάνει σεισμό, είστε σε ένα εμπορικό κέντρο θα πρέπει να φανείτε ψύχραιμοι και να μην το βάλετε στα πόδια. Θα περιμένετε να σταματήσει ο σεισμός και μετά θα βγείτε σιγά-σιγά από το κτίριο.

Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο της Εύβοιας

• Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
• Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο στην Εύβοια

• Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
• Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.