Κουνήθηκε και η Βόρεια Εύβοια από τον σεισμό

σεισμος
πηγή: pixabay.com

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε  σήμερα το πρωί της Πέμπτης (6/8), στις 06:05, σε υποθαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, βόρεια της Αλοννήσου. Μάλιστα τον σεισμό κατάλαβαν και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, υπολογίζεται στα 2 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 87 χλμ. ανατολικά του Βόλου. H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 9,6 χλμ., και επίκεντρο τα 43 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Αλοννήσου.

Αν είστε μέσα στο σπίτι σας και κάνει σεισμό , θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

• Πρώτα από όλα θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

• Καλό είναι να καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο). Θα πρέπει να  γονατίσετε και κρατήσετε με τα χέρια σας το πόδι του.

• Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, μπορείτε να γονατίσετε στην μέση ενός δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.  Καλά θα κάνετε να απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες όπως παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα, έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

• Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι κατά την διάρκεια του σεισμού και με τίποτα μην προσπαθήσετε να βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο στη Χαλκίδα και εκείνη την ώρα, κάνει σεισμό θα πρέπει να φύγετε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν έχετε βγει μια βόλτα στα καταστήματα της Χαλκίδας και την ώρα που κάνει σεισμό, είστε σε ένα εμπορικό κέντρο θα πρέπει να φανείτε ψύχραιμοι και να μην το βάλετε στα πόδια. Θα περιμένετε να σταματήσει ο σεισμός και μετά θα βγείτε σιγά-σιγά από το κτίριο.

Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο της Εύβοιας

• Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
• Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο στην Εύβοια

• Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
• Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Αν θες να μείνεις στιλάτος την περίοδο της καραντίνας, η λύση είναι μία...

Insurance Market: Κέρδισε ως -40% το χρόνο στην ασφάλειά σου!