Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τα rapid test σε λίγες μέρες;

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι rapid test: Τι λέει το ΦΕΚ;
Πότε σταματά το μέτρο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους;

Rapid test εργαζόμενοι: Όλα κάποτε έχουν ένα τέλος.

Μπορεί να μπορούμε να πηγαίνουμε σε όλα τα μαγαζιά χωρίς να δείχνουμε κάποιο πιστοποιητικό αλλά το ίδιο δεν ίσχυε για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει μέχρι και τώρα να κάνουν ένα rapi test την εβδομάδα. Αν το rapid test δείξει αχνή γραμμή ή είναι θετικό τότε θα πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι rapid test: Τι λέει το ΦΕΚ;

Αυτό ωστόσο το μέτρο φτάνει στο τέλος του, όπως αποκαλύπτει η ημερομηνία που υπάρχει στο τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο ΦΕΚ που να λέει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και το τι ισχύει για το rapid test.

Όπως διαβάζουμε στο πιο πρόσφατο ΦΕΚ, είναι ακόμα υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει τα ακόλουθα: “Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

Από το παραπάνω απόσπασμα καταλαβαίνουμε πως εφόσον ένας εργαζόμενος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test. Αρκετοί μας ρωτάνε για το ποια είναι η συχνότητα διεξαγωγής του rapid test. Θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, δηλαδή, εάν κάποιος κάνει Δευτέρα, τότε πρέπει να ξανακάνει την επόμενη Δευτέρα. Αν το κάνει το rapid test την Τρίτη, θα πρέπει να το επαναλάβει και μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή την επόμενη Τρίτη.

Πότε σταματά το μέτρο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους;

Το μέτρο θα σταματήσει να ισχύει και όταν σταματήσει να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Σύμφωνα με αυτό, σταμτά η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.