Χαλκίδα: Δείτε πως έγινε ένα γραφείο δημόσιας υπηρεσίας

χαλκιδα, γραφειο δημοσιασ υπηρεσιασ

Η φωτογραφία που θα δείτε είναι απίστευτη και ανήκει σε γραφείο δημόσιας υπηρεσίας στη Χαλκίδα.

Το πως έγινε ένα γραφείο είναι απίστευτο μιας και γέμισε από κάτι το οποίο είναι παράνομο τα τελευταία χρόνια.

Οι άντρες της συγκεκριμένης υπηρεσίας δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για την προστασία του φυσικού πλούτου της Εύβοιας.

100 ολόκληρα κιλά από απαγορευμένο είδος, τοποθετήθηκε μέσα στο γραφείο στη Χαλκίδα.

Προστατευόμενο είδος ο Σιδερίτης

Πρόκειται για αυστηρά προστατευμένο είδος με την ονομασία «τσάι σιδερίτης».

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι το είδος με την ονομασία «τσάι σιδερίτης» είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού εμπίπτει στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.

Το τσάι σιδερίτης είναι είδος που κινδυνεύει να αφανιστεί.

Απαγορεύεται σε όλη την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και απαγορεύεται σε όλη την χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η συλλογή, μεταφύτευση, εκρίζωση, κοπή, μεταφορά πώληση και αγορά.

Απαγορεύεται επίσης και η εξαγωγή από τη χώρα.

Με λίγα λόγια, η συλλογή ή η κατοχή του, αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τις ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και του Ποινικού Κώδικα.

Για τα φαρμακευτικά φυτά, μεταξύ των οποίων και το είδος με την ονομασία «τσάι σιδερίτης» με περιορισμένη αφθονία, η αδόκιμη και αλόγιστη συγκομιδή έχει κατά κανόνα ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση τους.

Η στενή σχέση των ορεινών κοινωνιών με τη φύση και τους φυσικούς πόρους εξαρτώμενοι άμεσα από αυτούς και τη βιοποικιλότητα τους, εκτείνεται πέρα από τον οικονομικό τομέα παίρνοντας κοινωνικές, πολιτισμικές και πνευματικές διαστάσεις.

Η προστασία του απόλυτα προστατευόμενου είδους με την ονομασία τσάι σιδερίτης καθώς και των λοιπών αρωματικών φυτών, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δασαρχείου Χαλκίδας, αφού αποτελούν βασικό συστατικό της υπάρχουσας χλωρίδας της περιοχής αρμοδιότητας του.

Συχνοί οι έλεγχοι

Για τον παραπάνω λόγο γίνονται συχνές έρευνες και έλεγχοι σε καθημερινή βάση.

Πρόσφατα το Δασαρχείο Χαλκίδας, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του σε συνεργασία με την Θηροφυλακή, προέβη στην κατάσχεση και καταστροφή ποσότητας εκατό κιλών.

χαλκιδα, γραφειο δημοσιασ υπηρεσιασ

Στην φωτογραφία βλέπετε τα 100 κιλά από το τσάι. Τοποθετήθηκαν στο γραφείο της υπηρεσίας και πραγματικά γέμισε όλος ο χώρος.

Η ποσότητα είχε συλλεχθεί παράνομα σε δασική έκταση τοπικής κοινότητας του Δήμου Ερέτριας.