Μέχρι πότε δηλώνουμε τον οικογενειακό γιατρό 2022;

Τον δικό τους προσωπικό γιατρό μπορούν να βρουν οι πολίτες άνω των 16 ετών.

Όλοι οι Ευβοιώτες θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν την πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό που περίμεναν να ανοίξει από τον Ιούλιο αλλά καθυστέρησε.

Από αρχές Αυγούστου, θα πρέπει να γίνει η εγγραφή ενώ αν δεν το κάνετε θα υπάρχουν «κυρώσεις». Είναι κάτι σαν τον οικογενειακό γιατρό. Όσοι μένουν σε χωριά της Εύβοιας που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικά και άγονα (σύμφωνα με το π.δ. 131/1987 (Α’ 73), σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4931/2022 (Α’ 94)) μπορούν να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.

Για τις δύο περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του επόμενου έτους.

Προσωπικός γιατρός gov
Προσωπικός ιατρός 2022

Πως κάνετε εγγραφή στην πλατφόρμα για τον οικογενειακό γιατρό;

Αρχικά, η εγγραφή είναι μια απλή διαδικασία καθώς γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από τον γιατρό και το προσωπικό δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Θα μπείτε στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό με τους κωδικούς taxisnet. Η διεύθυνση είναι προκαταχωρημένη από το μητρώο του ΑΜΚΑ με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτής.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

Εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος».

Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.

Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε ηλεκτρονικά, θα πρέπει να μεταβείτε σε δημόσια μονάδα παροχής υπηρεσιών ή στο ιατρείο του συμβεβλημένου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσωπικού ιατρού, φέροντας μαζί σας την ταυτότητα σας.