Πότε εγκρίνεται το επίδομα ανεργίας;

Κάθε πότε μπαίνουν τα χρήματα από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ; Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ που έχει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αίτηση του, θα ξεκινήσει και η πληρωμή του επιδόματος ανεργίας.

Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης του επιδοτείται από την 7η ημέρα.

Κάθε πότε μπαίνουν χρήματα από το επίδομα ανεργίας και κάθε πότε πληρώνει ο ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας;

Για να λάβετε το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είσαστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου. Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.

Το επίδομα ανεργίας είναι μια πληρωμή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση έληξε. Πρόκειται για την σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Η χρονική διάρκεια εργασίας θα πρέπει να είναι από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.

Κάθε πότε πληρώνει ο ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας;
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Το ύψος του επιδόματος είναι 400 ευρώ και από 1.1.2022 είναι στα 407 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε καθώς θα προσαρμόστηκε στην αύξηση που θα λάβει ο κατώτατος μισθός.

Προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταγγελία σύμβασης εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση).

Τέλος να μην αυτοαπασχολούνται και να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση.